A nauczycielom obecny rzad na ktorego w wiekszosci zaglosowali sami nauczyciele da 3 % podwyzke w 2026 roku. Wiem wiem zaraz wylwje sie fala hejtu jakie to nieroby jestesmy. Ze wakacje ferie 18 godzin pracy w tygodniu itp. To wszystko juz przezylem. Troche mi zal Waszych dzieci i wnukow tych wszystkich roszczeniowym mamus Karyn i tatusiów Braiankow. Z mouch ovliczen wynika mimo zbliżającego nizu demograficznego ze za okolo 10 lat nie bedzie nauczycieli w polskich szkolach a przynajmnie tych wyksztalconych w tym kierunku. No jacys beda bo zatrudnia pierwszych lepszych wysla na 3 miesieczny kurs pedagogiczny i bedzie ok. Jakosc nauczania drastycznie niestety spadnie ale kto by sie tym przejmowal. Napewno nie ja bo mi juz blizej niz dalej do zasluzonej emerytury. I takich jak ja sa dziesiatki tysiecy w Polsce. Srednia belfrow w szkole to prawie 55 lat. A rzad daje 3% podwyzki. Zero mlodych nauczycieli w mojej szkole. Najmlodszy zatrudnil sie 4 lata temu
@Belfer matematyk - Jako nauczyciel powinieneś umieć myśleć logicznie. Poprzednicy doprowadzili do sytuacji w której 20 latek na kasie w dyskoncie zarabia więcej niż nauczyciel, policjant czy pielęgniarka !!! To nie jest normalne. W mojej przychodni są 3 lekarki pierwszego kontaktu. Wszystkie są już w wieku emerytalnym ale nie ma kto ich zastąpić więc babinki dalej pracują.