UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • W PL jest taki trend: żyje sobie rodzina, robią dzieci, matka wychowuje dzieci ojciec jej pomaga, dorabiając trochę tu trochę tam, na czarno, biorąc 800+, i inne zasiłki (od państwa). Facet twierdzi idę do pracy, znajduje prace, nie ma go w domu pon - pt (trzy zmiany), + sobota. Zarobi 4 - 4,5 tyś. Po miesiącu żona mówi, weź rzuć tą pracę, bo cały czas nie ma Cię w domu, zarabiasz za dużo, zabrali nam zasiłki, obiady w szk. dla dzieci - to wychodzi na to że zarabiasz 500 zł więcej niż to wszystko co nam zabrali, a zarejestrujesz się w urzędzie to będziesz miał ubezpieczenie, i fuchy będziesz sobie nadal robił wtedy kiedy chcesz. I tak o to z jednej strony jest największe bezrobocie, a z drugiej strony pracodawcy nie mogą znaleźć pracowników.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    16
    2
    okoniowaty(2026-03-10)
  • @okoniowaty - Mowa o patologii. Minimum socjalne jest śmieszne 823 zł netto miesięcznie. Rodzina 2+2 to 3292 zł tak więc najniższa krajowa zamyka zasiłki stałe, celowe w MOPS. Tylko żerowanie na opiece społecznej nie podnosi jakości życia adekwatnie do pracującego człowieka.
  • Wcale nie o patologii, tylko ludzie wolą mieć zasiłki, ubezpieczenie z urzędu pracy i robić na czarno np. wykończeniówkę, i nie muszą wstawać na 6 i siedzieć 8 h w pracy, albo robić na nocki. masz rację 3292 + (2x800) = 4829,plus obiady w szkole, plus różnego rodzaju dodatki np. żywność z gminy w ramach UE - i wiele innych o których nie wiem.
    7
    0
    okoniowaty(2026-03-10)
  • @okoniowaty - Okoniowaty nie ma w polsce takiego trendu. nie wymyslaj bzdur pod siebie. Co za bzdury. Chyba ty tak robisz. Masz jakies statystki? żródło wiedzy? badania robiłeś? pfff te twoje madroscito przewaznie fantasmagorie kto to bierze na powaznie
  • @okoniowaty - Być może masz rację, na razie tak załóżmy, chociaż mówisz o najmniej wykwalifikowanych pracownikach, więc cóż proponujesz: a/zabrać wszystkie zasiłki i socjale, b/podwyższyć płacę minimalną? I jedno, i drugie to błędne koło.
  • @okoniowaty - A teraz zastanówmy się, kto jest winny: ludzie, którzy tak kombinują, żeby godnie żyć, czy państwo, które zmusza ludzi do takiego kombinowania, żeby mogli godnie żyć? Dziś zarabiasz 3500 zł netto, wydajesz 2700 za wynajem mieszkania i media i modlisz się o przetrwanie za 800 zł, mając standard życia jak pies w schronisku. Chyba że zaczniesz kombinować…
  • @AP_78 - Ja nie proponuję nic, nie jestem od tego, od tego powinni być politycy których wybieramy. Ja sobie radzę bez kombinowania z urzędem pracy, jestem daleki od wyciągania pieniążków od państwa, acz kolwiek zaczynam myśleć, że chyba trzeba zacząć kombinować, bo jak chcesz coś zarobić legalnie - to po pierwsze Państwo, zaczyna Cię zniszczyć podatkami, opłatami a do tego klienci - zawsze im za drogo, zawsze chcą taniej, nawet jak byś za darmo im pomógł - to i tak by im było źle.
    0
    0
    okoniowaty(2026-03-10)
Reklama