UWAGA!

Coraz częstszy gość na północy (Opowieści z lasu, odc. 216)

 
Elbląg, Coraz częstszy gość na północy (Opowieści z lasu, odc. 216)
fot. pixabay

"Podobna do pokląskwy, ale ciemniej ubarwiona. Samiec w szacie godowej ma czarną głowę i brunatny wierzch ciała z zaznaczonymi jaśniejszymi smugami. U nasady skrzydeł dwie białe podłużne plamy, a na bokach szyi biały kołnierzyk. Pierś i boki brzucha rdzawoczerwone. Ogon czarny, a kuper rudawy, czarno kreskowany. Samica mniej skontrastowana, z brunatną głową" – tak opisuje kląskawkę serwis ptaki.info.

Dzisiejszy ptasi bohater Opowieści z lasu jest rzadko spotykany na północy naszego kraju, ale jednak odwiedza nas coraz częściej. - Spotkamy ją również na Wysoczyźnie Elbląskiej – mówi Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Żeby ją znaleźć, trzeba rozglądać się po okolicach łąk lub nieużytków i tzw. naturalnej sukcesji, z dużą ilością krzewów, zarośli i pojedynczych drzew. To niewielki ptak: długość jego ciała wynosi 11,5-13 cm, waga 13-17 g. Liczebność tego objętego ścisłą ochroną gatunku jest w Polsce szacowana na 25-35 tys. par. Kląskawka pozostanie w naszym kraju najkrócej do sierpnia, najdłużej do października, by później znaleźć sobie "nieco" cieplejsze miejsca do życia.

Jak informuje portal ekologia.pl kląskawka lubi otwarte tereny, takie jak zdziczałe łąki, stare żwirownie czy zarastające tarasy podgróskich rzek. Ptak lubi miejsca porośnięte "rozproszonymi grupami krzewów i wysoką, rzadką roślinnością zielną". Portal informuje również, że kląskawka żywi się owadami i pająkami, ale nie pogardzi też drobnymi nasionami w porze jesieni.

- Gdy śpiewa, przyjmuje postawę wyprostowaną, porusza skrzydałmi i ogonem – dodaje Jan Piotrowski. - Ten śpiew składa się z chrzęszczących i gwiżdzących dźwięków.

Encyklopedia Leśna informuje, że kląskawka zakłada gniazda na ziemi. Informuje też, że "w okresie IV-VII składa 4-6 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez 13-14 dni. Wyprowadza 2-3 lęgi w roku". Ekologia.pl  dodaje, że jaja kląskawki "są zielonkawe lub bladoniebieskie z rdzawymi plamkami przy szerszym biegunie. Jest ich 5-6". Portal wskazje, że młode po wykluciu opuszczają gniazdo po mniej więcej 12 dniach. Po tym czasie kryją się w niskiej roślinności i są karmione przez rodziców.

oprac. tb
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama