UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Może wytłumaczę wszystkim koniowałom jak wyglada praca na basenach. Są pewne procedury, których się nie przeskoczyć, takie jest prawo. Na tym basenie potrzeba 5 ratowników. Często jest ich mniej. Na basen sportowy przypada 2 ratowników. Oprócz tego po 1 na brodzik, cześć rekreacyjna i na naukę pływania. Prócz tego są 3 sauny i 2 jacuzzi, wiec 5 to minimum jaki powinien być. Poza tym stan wody faktycznie daje do myślenia. Multum osób dostaje uczulenia po kąpieli czy ma problem z oddychaniem. Zapach chloru (a może czegoś jeszcze) jest nie do zniesienia. To absurd ze taki obiekt został oddany do użytku. Zrobiony po taniości i zagrzybiony. Ale to zrozumiałe, hajs się musi zgadzać...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    15
    16
    Ratowniczka(2019-12-03)
  • @Ratowniczka - Kto minusuje ten wpis? Jeśli powinno być 5 ratowników, to koniec, basta i amen. Jeśli było zbyt mało, to którą nieckę ratownicy wyłączyli z użytkowania? Jeśli żadnej, a powinno być pięciu ( ja nie wiem, czy powinno, trzeba to sprawdzić, zajrzeć w papiery) to sorry. Miękkie serce, twardy tyłek. Jeśli okaże się, że powinno być was trzech, a z niewiadomych przyczyn nie wyłączyliście jakiejś części z użytkowania, to jesteście sami sobie winni. Jeśli jeden ratownik odważyłby się pracować sam na niecce sportowej i doszłoby do wypadku, to nie byłoby mi takiego ratownika żal. Jesteś jeden, zamykasz nieckę i nikogo nie wpuszczasz. Czy się to komuś podoba, czy nie. Kończę. Ja nie wiem, jak dwóch ratowników może ogarnąć basen do nauki pływania, rekreacyjny z dwoma jakuzzi, brodzik dla dzieci z atrakcjami i jeszcze strefę saun. To jest sprzeczne z logiką, jeśli chodzi o bezpieczeństwo i rzetelny nadzór.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    10
    3
    Instruktor WOPR(2019-12-03)
  • @Ratowniczka - 1 Zdarzenie miało miejsce przed godziną 7 - zatem w tym czasie nie było potrzeby obecności 3 ratowników w strefie rekreacji, bo część dla dzieci nie jest w tym czasie aktywna. 2 Do saun nie potrzeba ratowników wodnych. Jest tam (nadużywany) przycisk alarmu, po którego włączeniu natychmiast jeden z ratowników biegnie na pomoc. Czy może pod prysznicami też powinien być ratownik? Na siłowniach, gdzie też są prysznice, też powinni być ratownicy wodni? Tam też są sauny, więc i przy saunach na siłowniach postawmy ratowników. Nie przesadzajmy, ratowników jest wystarczająca ilość. W ilości ratowników na nieckę jest uwzględniona sytuacja, kiedy jeden z nich musi opuścić stanowisko aby skorzystać z toalety. Czy jednak waszym zdaniem powinien przez 8 godzin tego nie robić? Jeden ratownik na basen sportowy przez kilka minut wystarczy, a dwóch na część rekreacyjną. Przypomnę też o obowiązku pilnowania dzieci na basenie o głębokości 50cm przez ich opiekunów.
  • @Woj - Czy od godziny 7 był planowany w grafiku dodatkowy ratownik? W tym smutnym, tragicznym dniu i w dniach poprzedzających tragedię? Czy w saunach nie ma wanny z wodą, w której "teoretycznie"można się utopić? Jeśli mam rację, to proszę takich głupot nie pisać. Czy zależy tobie "Woj"na rozmydleniu problemu???
Reklama