UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Mimo ciężaru wznosi się w powietrze (Opowieści z lasu, odc. 240)

 
Elbląg, Mimo ciężaru wznosi się w powietrze (Opowieści z lasu, odc. 240)
Fot. pixabay.com

"Powszechnie znany, duży, biały ptak wodny z czerwonym dziobem i czarną naroślą nad nim. Młode przez pierwszy rok życia są brązowe, stopniowo bielejąc. Samiec osiąga ciężar do 11 kg, będąc jednym najcięższych ptaków latających" – czytamy o dzisiejszym bohaterze Opowieści z lasu w serwisie ptaki.info. O kim mowa?

Oczywiście o łabędziu niemym, którego spotkamy na całym niżowym obszarze kraju. Strona ptaki.info podaje, że siedliskiem łabędzi są akweny o różnym charakterze i wielkości, takie jak stawy hodowlane, jeziora, glinianki, torfianki, starorzecza, miejskie i wiejkie zbiorniki wodne. Portal medianauka.pl wskazuje z kolei, że łabędź niemy występuje nie tylko na naszym kontynencie, ale także w Azji i Ameryce Północnej: do tej drugiej został "przesiedlony" przez człowieka.

"Łabędź niemy tworzy monogamiczne związki" – podaje ekologia.pl. - "Kiedy osiąga dojrzałość płciową (w wieku około trzech lat) łączy się w trwałe pary. Zdarzają się przypadki, że pary te rozpadają się już po jednym sezonie lęgowym. Kiedy zimą łabędź znajdzie już swoją bratnią duszę następuje wspólne wybieranie terytorium, którego często musi bronić przed innymi łabędziami. Walczące samce są bardzo agresywne, zdarza się jeden z nich umiera podczas starcia" – czytamy. Warto zaznaczyć, że wiele łabędzich par zostaje ze sobą całe życie.

Samica ptaka znosi od 5 do 11 jaj, wysiaduje je na zmianę z partnerem przez ok. 5 tygodni, jak podaje ekologia.pl. Wcześniej ptaki wspólnie budują gniazdo. W innych sprawach dotyczących młodych łabędzie para stosuje pewien podział obowiązków: samica wodzi je i uczy zdobywać pokarm, samiec stoi na straży bezpieczeństwa piskląt. W razie śmierci matki przejmuje jej obowiązki.

Do menu łabędzia niemego zalicza się głównie roślinny pokarm: "często wydobywa go z dna zbiornika, zanurzając cały przód ciała i unosząc tył ponad wodę"

Trwają właśnie odloty łabędzi na cieplejsze tereny, część z nich zostaje jednak w kraju.

"Na terenie Polski zimuje kilkanaście tysięcy łabędzi i jest to zjawisko całkowicie normalne" – informuje Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. - "Bodźcem do przemieszczenia łabędzi na tereny cieplejsze jest brak pożywienia w miejscu przebywania i znaczne obniżenie temperatury, z tego powodu w razie ciepłych jesieni można obserwować dłuższe niż zazwyczaj przebywanie ptaków w rejonie lęgowisk lub pierzowisk".

- Łabędź potrafi zaciekle bronić swojej rodziny, bywa, że atakuje ludzi, dlatego należy zachowywać od nich bezpieczną odległość - przypomina Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Nie powinniśmy ich bez potrzeby niepokoić - dodaje leśnik.

Warto też zaznaczyć, że łabędź niemy w Polsce jest objęty ochroną.

oprac. TB
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Reklama