UWAGA!

Roladki egzotyczne w sosie z żurawinami

 Elbląg, Roladki egzotyczne w sosie z żurawinami
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Paweł Pryślak z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 6 kawałków piersi z kurczaka lub indyka, 6 łyżek miodu pszczelego, 3 duże jabłka, szczypta cynamonu, 24 czubate łyżki ugotowanego ryżu, sól, pieprz, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, świeża kolendra do smaku, ¼ kostki rozpuszczonego masła, kurkuma, 10 szparagów, mąka, bułka tarta, 4 jaja, Vegeta, 1 słoiczek dżemu żurawinowego, 3 garści mrożonych żurawin.
     Sposób przygotowania: Jabłka obrać, wydrążyć środki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Potem wrzucić na patelnię pokrojone jabłka i dodać szczyptę cynamonu. Smażyć tak długo, aż jabłka będą na pół twarde. Jednocześnie można przygotować sos żurawinowy; rozpuścić na patelni dżem i dodać mrożone żurawiny, odczekać chwilę, aż temperatura się unormuje, odstawić na bok. Piersi rozbić, oprószyć przesianą Vegetą. Nałożyć farsz z jabłek i zawinąć w rulonik. Następnie obtoczyć w mące, rozmąconym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć na wpół głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia roladek. Ugotowany ryż wsypać na roztopione i rozgrzane masło, podsmażyć chwilkę i dosypywać kurkumę do uzyskania złoto-żółtego koloru. Obrane i ugotowane szparagi przekroić na pół. Wszystko rozmieszczamy na talerz, udekorować według własnego uznania.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama