UWAGA!

Filet drobiowy z owocami

 Elbląg, Filet drobiowy z owocami
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Karolina Paga z Zespołu Szkół nr 2 w Mrągowie, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 6 piersi z kurczaka, 250 g moreli nasączonych w białym winie, 250 g malin, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g ugotowanego na sypko ryżu, sól, pieprz do smaku, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek bazylii, 3 czubate łyżki cukru pudru, 1 pęczek natki pietruszki.
     Sposób przygotowania: Piersi przekroić tak, aby powstała kieszonka na nadzienie morelowe. Morele, które wcześniej były nasączone w białym winie, drobno pokroić i wypełnić kieszonki, aby można było je zamknąć. Następnie obtoczyć w mące. Piersi smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru.
     Sos z malin: Usmażyć maliny na suchej „patelni”, dodać cukier puder i smażyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać wszystko do wysokiego naczynia, zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć pestek.
     Ryż: Do ugotowanego ryżu dodać pokrojoną drobną kosteczkę czerwoną paprykę, kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić.
     Gotowe piersi wyłożyć na talerz, polać sosem. Potrawę podawać z ryżem.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama