UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Niedawno portal zamieścił artykuł o Henryku Nitschmannie wybitnym Elblążaninie, który popularyzowal język i kulturę Polski w czasach, gdy miasto to należało do Niemiec. Kiedy przebywał on w Berlinie i naciskał tamtejszych wydawców na edytowanie kolejnych książek o literaturze polskiej spytano go czym tak zafascynowała go ta polskość. Odpowiedział wówczas z całą powagą, że: " Urodziłem się jako Prusak na ziemiach, na których zakon krzyżacki wymordował rodowitych mieszkańców, potem stałem się Niemcem, a na tych ziemiach od czasów krzyżackich ze starych mieszkańców pozostali tylko Polacy. I tylko oni pozostawili tu prawdziwe kulturowe osiągnięcia i swoją przepiękną literaturę. Jestem im winny pamięć o tym i dobrze byłoby, aby myśleli też tak wszyscy mieszkający na tych ziemiach". A tu pod tymi artykułami pojawiają się opinie, z których wynika, że nie było tam polskości, a są one gloryfikacją germańskiej hegemonii.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    9
    2
    Jam Ci(2026-05-02)
Reklama