
Elbląska spółka Elbrewery uzyskała - po ponad półtorarocznych staraniach - certyfikat bezpieczeństwa produkcji żywności HACCP.
W dniach 29-20 października w zakładach należących do Elbrewery w Elblągu i Braniewie przeprowadzono kontrolę bezpieczeństwa procesu produkcji. Zwracano szczególną uwagę na bezpieczeństwo produkcji pod względem biologicznym, chemicznym oraz fizycznym. Pozytywny wynik kontroli otworzył browarowi drogę do certyfikatu. Starania o jego uzyskanie trwały od maja 2000 roku.
- Znajdujemy się w czołówce browarów związanych z holenderskim Heinekenem - mówi Roman Korzeniowski, dyrektor techniczno-produkcyjny Elbrewery. - Wśród 137 zakładów tylko 18 - w tym i my - posiada certyfikat HACCP.
Korzyść, jaka płynie z posiadania przez elbląski browar certyfikatu, to przede wszystkim łatwiejszy dostęp do unijnych rynków.
- Unia Europejska zaleciła producentom żywności starania o ten certyfikat - tłumaczy Korzeniowski. - Jest to oczywiście dobrowolne, lecz jego uzyskanie świadczy o jakości produktu. Jest to niezwykle ważne podczas prowadzenia rozmów handlowych z eksporterami piwa.
Nie jest to pierwszy certyfikat elbląskiego browaru. W 1997 roku Elbrewery otrzymało certyfikat zarządzania jakością ISO 9001. W roku przyszłym rozpoczną się starania o potwierdzenie jakości związanej z ochroną środowiska oraz bezpieczeństwem i higieną pracy.
- To wszystko potwierdza fakt, że posiadamy bardzo wysoki standard techniczny oraz wykwalifikowaną załogę - dodaje Roman Korzeniowski.
- Znajdujemy się w czołówce browarów związanych z holenderskim Heinekenem - mówi Roman Korzeniowski, dyrektor techniczno-produkcyjny Elbrewery. - Wśród 137 zakładów tylko 18 - w tym i my - posiada certyfikat HACCP.
Korzyść, jaka płynie z posiadania przez elbląski browar certyfikatu, to przede wszystkim łatwiejszy dostęp do unijnych rynków.
- Unia Europejska zaleciła producentom żywności starania o ten certyfikat - tłumaczy Korzeniowski. - Jest to oczywiście dobrowolne, lecz jego uzyskanie świadczy o jakości produktu. Jest to niezwykle ważne podczas prowadzenia rozmów handlowych z eksporterami piwa.
Nie jest to pierwszy certyfikat elbląskiego browaru. W 1997 roku Elbrewery otrzymało certyfikat zarządzania jakością ISO 9001. W roku przyszłym rozpoczną się starania o potwierdzenie jakości związanej z ochroną środowiska oraz bezpieczeństwem i higieną pracy.
- To wszystko potwierdza fakt, że posiadamy bardzo wysoki standard techniczny oraz wykwalifikowaną załogę - dodaje Roman Korzeniowski.
OP