UWAGA!

----

Mleko do kontroli

Inspekcja Handlowa w Elblągu badała jakość mleka i przetworów mlecznych. Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, jednak jakość kilku partii produktów zakwestionowano.

Skontrolowano 38 partii produktów mleczarskich, z czego zakwestionowano cztery partie produktów. Pod względem jakości zbadano osiem partii przetworów mlecznych, z czego zakwestionowano cztery partie, stwierdzając, że:
     - twaróg półtłusty posiadał wady organoleptyczne (barwa niejednolita oraz widoczne złogi tłuszczu na powierzchni),
     - ser żółty kl. I tłusty posiadał wyższą zawartość wody oraz niższą zawartość tłuszczu w suchej masie (było: 38,6%, 38,5% deklarowana 40%),
     - twaróg półtłusty kl. I a posiadał wady organoleptyczne (smak lekko nieczysty, lekko gorzki),
     - jogurt brzoskwiniowy posiadał wady organoleptyczne (smak kwaśny, cierpki).
     Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, a warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
     Sprawdzone placówki detaliczne zadbały o oznakowanie swoich produktów za pomocą wywieszek cenowych. Towary paczkowane oznaczone były cenami jednostkowymi odnoszącymi się do 1 kg lub 1 l, a te towary paczkowane, których cena przekraczała 5 zł, oznaczone były cenami bezpośrednimi.
     
     Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama