Inspekcja Handlowa w Elblągu badała jakość mleka i przetworów mlecznych. Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, jednak jakość kilku partii produktów zakwestionowano.
Skontrolowano 38 partii produktów mleczarskich, z czego zakwestionowano cztery partie produktów. Pod względem jakości zbadano osiem partii przetworów mlecznych, z czego zakwestionowano cztery partie, stwierdzając, że:
- twaróg półtłusty posiadał wady organoleptyczne (barwa niejednolita oraz widoczne złogi tłuszczu na powierzchni),
- ser żółty kl. I tłusty posiadał wyższą zawartość wody oraz niższą zawartość tłuszczu w suchej masie (było: 38,6%, 38,5% deklarowana 40%),
- twaróg półtłusty kl. I a posiadał wady organoleptyczne (smak lekko nieczysty, lekko gorzki),
- jogurt brzoskwiniowy posiadał wady organoleptyczne (smak kwaśny, cierpki).
Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, a warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
Sprawdzone placówki detaliczne zadbały o oznakowanie swoich produktów za pomocą wywieszek cenowych. Towary paczkowane oznaczone były cenami jednostkowymi odnoszącymi się do 1 kg lub 1 l, a te towary paczkowane, których cena przekraczała 5 zł, oznaczone były cenami bezpośrednimi.
Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu
- twaróg półtłusty posiadał wady organoleptyczne (barwa niejednolita oraz widoczne złogi tłuszczu na powierzchni),
- ser żółty kl. I tłusty posiadał wyższą zawartość wody oraz niższą zawartość tłuszczu w suchej masie (było: 38,6%, 38,5% deklarowana 40%),
- twaróg półtłusty kl. I a posiadał wady organoleptyczne (smak lekko nieczysty, lekko gorzki),
- jogurt brzoskwiniowy posiadał wady organoleptyczne (smak kwaśny, cierpki).
Wśród oferowanych do sprzedaży przetworów mlecznych nie stwierdzono przeterminowanych produktów, a warunki przechowywania produktów mleczarskich we wszystkich skontrolowanych placówkach były zgodne z zaleceniami producentów. Sposób składowania produktów zabezpieczał przed uszkodzeniem lub zabrudzeniem opakowań.
Sprawdzone placówki detaliczne zadbały o oznakowanie swoich produktów za pomocą wywieszek cenowych. Towary paczkowane oznaczone były cenami jednostkowymi odnoszącymi się do 1 kg lub 1 l, a te towary paczkowane, których cena przekraczała 5 zł, oznaczone były cenami bezpośrednimi.
Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu