UWAGA!

----

Jak smakuje zupa z pokrzyw?

 Elbląg, Urszula Skrzypek-Krupa,
Urszula Skrzypek-Krupa, fot. nadesłana

W czwartek, 29 czerwca o godz. 11 zapraszamy na dziedziniec Biblioteki Elbląskiej na spotkanie w ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” - wykład i warsztaty poświęcone kuchni średniowiecznej poprowadzi Urszula Skrzypek-Krupa. Serwowana będzie zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami. Wstęp wolny.

Urszula Skrzypek-Krupa jest członkiem grupy rekonstrukcyjnej Drużyna Wojów Pruskich Karrega, zajmuje się rekonstrukcją historyczną, przypominając przepisy i smaki średniowiecznej kuchni.
       W ramach tegorocznego cyklu zapraszamy na spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów. Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” - cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.
       Program kolejnych spotkań dostępny jest na stronie internetowej Biblioteki Elbląskiej.
      
       Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów.
       Kolejność spotkań może ulec zamianie z przyczyn niezależnych od Organizatora.
      
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska im. Cypriana Norwida

Najnowsze artykuły w dziale Kultura

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama