UWAGA!

----

Spotkanie z rzemiosłem średniowiecznego Elbląga

 Elbląg, Andrzej Szwemiński przy warsztacie
Andrzej Szwemiński przy warsztacie (fot. Ewa Trocka)

Dla miłośników historii w sobotę 1 kwietnia Muzeum Archeologiczno-Historyczne i Stowarzyszenie Elbląg-Europa zorganizowało spotkanie poświęcone rzemiosłom średniowiecznym.

Impreza składała się z dwóch części. Część pierwszą - teoretyczną wypełnił bardzo ciekawy wykład elbląskiej archeolog Grażyny Nawrolskiej, która od 25 lat kieruje badaniami archeologicznymi na elbląskim Starym Mieście, poświęcony rzemiosłu w średniowiecznym Elblągu. Druga część sobotniego spotkania z historią - warsztaty, pozwoliła uczestnikom imprezy podpatrzeć przy pracy dwóch rzemieślników, garncarza i bursztynnika.
     Warsztaty poprowadzili Andrzej Szwemiński - pracownik elbląskiego Muzeum zajmujący się garncarstwem oraz Eryk Popkiewicz - student archeologii UMK w Toruniu, pasjonat zajmujący się obróbką bursztynu. Ich uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: pierwsza z nich zgłębiała tajniki sposobu wykonywania naczyń ceramicznych w różnych epokach, druga przyglądała się skomplikowanym technikom obróbki bursztynu (do obróbki użyto kopie narzędzi znalezionych podczas badań archeologicznych na terenie osady Truso). Na oczach uczestników spotkania powstały piękne naczynia ceramiczne oraz wyroby z bursztynu – paciory i pionki do gry.
     W spotkaniu (na którym obowiązywały stroje historyczne) wzięła udział duża grupa pasjonatów historii: między innymi młodzież związana z elbląskim ruchem rycerskim i wikińskim, nauczyciele historii oraz pracownicy działów edukacyjnych Muzeum w Elblągu i Muzeum Zamkowego w Malborku. Była również dziesięcioosobowa grupa młodzieży z Kaliningradu.
     Impreza została zrealizowana w ramach projektu „Historia - korzenie bez granic” finansowanego przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności.
     Kolejne spotkanie z tego cyklu odbędzie się 29 kwietnia na dziedzińcu Muzeum. Poświęcone będzie tym razem różnym technikom walki (od wikingów po rycerzy) oraz tajnikom kuchni średniowiecznej.
     
ET

Najnowsze artykuły w dziale Kultura

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama