Czwartek 21-06-2018, imieniny Alicji, Alojzego
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Dzień targowy już minął Dzień targowy już minął

Kilka steków nie zaszkodzi… (Wakacyjne grillowanie, odc. 5)

 
Elbląg, Kilka steków nie zaszkodzi… (Wakacyjne grillowanie, odc. 5)
Rek

 Lato jeszcze w pełni, wakacje nadal trwają. Jeżeli grillowanie nie wypełnia nam każdego weekendu, to ze spokojem możemy zajadać się kiełbaskami z rusztu. Jeżeli jednak sięgamy po dania z grilla zbyt często, warto zrobić zdrowotny rachunek sumienia. W sezonie kilka steków może i nie zaszkodzi, ale…

Kto nie czyta, ten traci
     Coraz częściej mówi się o poprawie sytuacji konsumentów, chociażby w kontekście rozporządzenia 1169/2011, które zabrania producentom żywności wprowadzać nas w błąd. Niestety nie oznacza to, że wszyscy producenci zaprzestaną nieuczciwych praktyk. Co możemy zrobić?
– Czytajmy uważnie etykiety. Skład powinien nam powiedzieć wszystko. Na przykład, czy nasza ulubiona kiełbasa grillowa, reklamowana jako „tradycyjna” lub „wiejska”, nie jest naszpikowana konserwantami, których w tak promowanym produkcie być nie powinno. Skład to także źródło informacji na temat alergenów i dodatków, które mogą wywołać nietolerancje pokarmowe – mówi Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL, firmy zajmującej się weryfikacją opakowań spożywczych pod kątem Rozporządzenia 1169/2011.
     Pamiętajmy, że przetworzone produkty sprzedawane bez opakowań, również podlegają zapisom Rozporządzenia 1169/2011. Informacje o wędlinach sprzedawanych „luzem” muszą być podane w taki sposób, aby klient z łatwością mógł się z nimi zapoznać (nie mogą być udzielane przez sprzedawcę lub być przechowywane na zapleczu).
– Oczywiście może się zdarzyć, że producent nie mówi prawdy także w składzie – tak było w przypadku pewnego masła, które masłem okazało się tylko z nazwy. Producent został za to ukarany, a jego produktom nadal uważnie przygląda się UOKiK – mówi Kamila Radomska-Woźniak, szefowa agencji projektowej i PR Nonoproblemo. – Są także wyjątki, np. masło roślinne, którego pełna nazwa na froncie opakowania wyjaśnia, iż w rzeczywistości jest to margaryna. Ale to wyjątek, ponieważ produkt jest obecny na rynku od lat 70. XX wieku i można uznać go za swoiście tradycyjny – dodaje.
     
     Co nam szkodzi?
     Sezon grillowy do krótkich nie należy, szczególnie jeśli założymy, że pierwsze ruszty były rozpalane już w maju. Jeśli przeszarżowaliśmy z częstotliwością grillowych biesiad oraz z ilością tłustych mięs, a nasza wątroba i żołądek dawały nam ostrzegawcze sygnały, to jest się nad czym zastanawiać. To czego nie widać, często nas nie martwi. Tymczasem nasz organizm gromadzi szkodliwe substancje, a my nie pomagamy w pozbyciu się ich. Jakie niezdrowe związki chemiczne powstają się w procesie grillowania? Oto niektóre z nich:
     nitrozoaminy: powstają podczas grillowania mięsa peklowanego (dlatego unikajmy go na ruszcie) i mogą powodować raka żołądka;
     policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH): im wyższa temperatura na ruszcie, oraz im tłustsze mięso, tym więcej powstaje związków PAH, które do mięsa trafiają wraz z unoszącym się dymem (niektóre z nich mogą mieć działanie rakotwórcze);
     heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA): powstają podczas długiego i silnego podgrzewania mięsa lub ryb – badania wykazały podwyższone ryzyko nowotworów przy ich dużym spożyciu;
     3-MCPD: grupa szkodliwych związków chemicznych, która powstaje przede wszystkim, gdy tłuszcz i sól są jednocześnie podgrzewane (podejrzewane są o działanie rakotwórcze).
     
     Zielone zestawy
     Aby nie rezygnować z tego co smaczne, do potraw przygotowanych na grillu warto serwować sałatki ze świeżych warzyw i owoców – źródło bezcennych witamin, zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.
– Owoce i warzywa zawierają również duże ilości składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Są bogatym źródłem antyoksydantów, chronią przed działaniem wolnych rodników i unieszkodliwiają wprowadzone do organizmu substancje toksyczne. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa korzystanie na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Im więcej zielonych warzyw, takich jak: sałata, brokuły, brukselka czy kapusta, tym silniejszy jest nasz układ odpornościowy – wyjaśnia dietetyk, Zuzanna Chęcińska.
     Podsumowując – grillowanie samo w sobie nie jest szkodliwe dla zdrowia, warto jednak nie przesadzać z jego częstotliwością i zwracać uwagę na jakość grillowanych potraw. Pomagamy w tym kolejnym, zdrowym przepisem. 
     Grillowana papryka – zdrowo nadziana
     Składniki: * 6 sztuk papryk (czerwone lub żółte)*3 pomidory * żółty ser lub ser pleśniowy* bakłażan * natka pietruszki i suszone zioła, np. bazylia * cebula * 2 ząbki czosnku * pieprz * sól * oliwa
     
     Paprykę kroimy na pół i smarujemy od zewnątrz oliwą. Pomidory, bakłażana, ser kroimy w kostkę , siekamy cebulę, czosnek i natkę pietruszki – składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Papryki wypełniamy farszem, a następnie zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy do momentu roztopienia się sera.
     
     Masz pytanie związane ze znakowaniem opakowań i Rozporządzeniem 1169/2011? Napisz do naszych ekspertów:
     Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL: weryfikacja@shos.pl
     Kamila Radomska-Woźniak, szefowa agencji projektowej i PR – Nonoproblemo: kamila@nonoproblemo.pl
     Materiał przygotowany we współpracy z ekspertem: Zuzanną Chęcińską, dietetykiem klinicznym i założycielką Food Balance. Kontakt: zuzanna@foodbalance.pl.
     
     Już za tydzień kolejny artykuł z cyklu „Wakacyjne grillowanie”.
     

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Agama brodata
karma p. falista
ichtovit
Artemia