UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • MariuszLewandowski-Fc Po pierwsze to przyjaciół się nie utylizuje - ich się chowa. Zarówno w Pamięci jak i w ziemi. Od kiedy zdechł mój pierwszy pies wszystkie następne zostały pochowane i czasami te miejsca odwiedzam. Mam nadzieje że na każdego z nas po drugiej stronie życia czekają wszyscy nasi "bracia mniejsi" - mam też wrażenie że to właśnie nasze psy pełnią rolę przewodników. Problemy mamy trzy - pierwsza to przyczyna zgonu psa i jest ona pierwszoplanowa dla działań Policji druga to jakość pracy monitoringu miejskiego trzecia to kwestia grzebaliska dla zwierząt. Moim zdaniem bez zwierzęcia nie można wychować dziecka na porządnego człowieka zdolnego do zrozumienia i opieki nad innymi. Tu chyba nie ma sporu ale skoro dziecko opiekuje się psem to ma też prawo żeby psa pochować a nie utylizować - to bardzo ważny element oswajania dziecka z odchodzeniem bliskich. Dziecko które w wieku 10 lat pożegna swojego psa godnie potem nie będzie miało problemów ani z szacunkiem dla mogił ani z godnym pochówkiem swoich bliskich. Utylizuje się zwierzęta dzikie i hodowlane a nie członków rodziny. Jeśli poważnie myślimy o naszych dzieciach i ich formacji / a nie tylko o ich edukacji / potrzebujemy grzebaliska dla zwierząt
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    7
    MariuszLewandowski-Fc(2026-10-08)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Brawo
  • Uważam że w Elblągu tak jak jest w innych miastach powinien być wydzielony teren do chowania czworonożnych przyjaciół, niech urząd miejski się nad tym zastanowi, to nie wymaga dużych nakładów finansowych
  • @MariuszLewandowski-Fc - Każdy ma taką rodzinę na jaką zasługuje.
  • MariuszLewandowski-Fc Brawa dla Pań które prosiły o anonimowość - ja jestem tu tylko odbiorcą. W pary sprawach się z młodymi Paniami nie zgadzam - one nie potrafią zrozumieć że pies może chodzić po mieście bez smyczy na przykład ale są nad wyraz skuteczne. Możemy się różnić w wielu sprawach ale w innych trzeba oddać co się komu należy więc gratulacje dla Pań i Policji która zdecydowała się na prośbę o pomoc. W pary sprawach sami jej funkcjonariusze bywają bezradni - jako Miasto możemy jak widać pomóc. Gratulacje proszę zatem przekierować do Pań które zadziałały w sprawie z szybkością błyskawicy, Mam nadzieje że ani Pan Komendant ani Dziennikarze o podziękowaniach nie zapomną.....
    0
    0
    MariuszLewandowski-Fc(2026-10-09)
  • MariuszLewandowski-Fc Byłoby miło gdybyś miał racje. Niestety czasem psy /ale i dzieci / trafiają w ręce ludzi którzy nie bardzo zasługują na to miano. Takie przypadki trzeba nagłaśniać i tępić. I wielki szacun dla "starej recydywy" która i oprawcą zwierząt i pedofilą nadal zapewnia za kratami życie pełne wrażeń tak silnych że że ci drudzy schodzą z tego łez padołu w wyniku nadmiaru wrażeń. Ci pierwsi zaś po takim procesie resocjalizacji zazwyczaj nawet nie pomyślą o skrzywdzeniu kolejnego zwierzęcia. Jak się okazuje stare zasady " grysujących " doskonale realizują prewencyjne cele kary....
    0
    0
  • MariuszLewandowski-Fc Absolutnie racja - poczekamy co na to urzędnicy. Ale kwestia ekonomiczna ma znaczenie. Po południu mój pies jedzie do Weterynarza na Ogólnej Gabinet Weterynaryjny PRO-VET lek. wet. Krzysztof Mazur którego pokochałem gdy uśpił psa pewnej niezamożnej Pani z ulicy Mickiewicza o rozłożył należność właśnie za utylizacje ciała na raty. Mamy jak widać świetnych weterynarzy ale na zaporowe ceny odbioru padłych zwierząt niewiele mogą poradzić. I to właśnie zadanie Prezydenta i zapewne poruszę ten problem - tyle że to nie kosztuje 5 zł bo trzeba przeznaczyć na to teren bezpieczny w sensie wód gruntowych i ich cyrkulacji. Przykład Dębicy pokazuje że trzeba wybrać teren suchy a więc atrakcyjny dla budownictwa. Ale pomyślimy może coś się w końcu zadzieje - Rafał Maszka mówi od tym od 15 lat - może pora to zrobić ?
    0
    0
Reklama