UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Niby takie działki to relikt peerelowski, a jednak fajna rzecz...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    29
    2
    hobby720ukfe(2025-10-20)
  • @hobby720ukfe - Ogrody działkowe nie są wymysłem PRL. Pierwsze takie ogrody na ziemiach polskich powstały w zaborze pruskim, jeszcze pod koniec XIX wieku (ustalono, że było to w Grudziądzu). W ogóle wymyślili je i rozpropagowali Niemcy. Już w latach 1902-1905 pojawiły się w Warszawie. Dalszy rozwój nastąpił po I wojnie i obok stolicy powstawały w Wielkopolsce, na Kujawach i na Górnym Śląsku. Z chwilą utworzenia w 1926 roku Międzynarodowej Organizacji Działkowców Polska była jednym z pierwszych państw, które włączyło się w te struktury.
    26
    1
    nieDziałkowiec.(2025-10-20)
  • @hobby720ukfe - Jak kolonie i zimowiska dla dzieci. Jak Polski przemysł. Jak fabryki domów. Jak Polski przemysł włókienniczy. Jak Polski przemysł elektroniczny. Jak PŻO. I wiele, wiele innych rzeczy, które zostały sprzedane, zlikwidowane, zniszczone...
  • @hobby720ukfe - Działki powstały w okresie międzywojewnnym, a za PRL zmuszono do cwntralizacji
    1
    2
    kjbkjb,nbjbljb(2025-10-20)
  • @hobby720ukfe - Działki, a raczej ogródki działkowe nie są żadnym reliktem, po co używasz słówek których znaczenia nie znasz? Historia ogródków działkowych jest znacznie dłuższa.
  • I teraz pytanie za 100 pkt. kto jest odpowiedzialny za zlikwidowanie tego wszystkiego? PGR, przemysł, fabryki, nieruchomości, cały majątek państwowy.... Polska cudowna prawica? Solidarność? kto za grosze sprzedawał i niszczył Polskę? PRL to było bagno i dobrze ze się skończyło, szkoda że tak późno, co nie znaczy że wszystko było takie i trzeba było to zrównać z ziemią i rozgrabić. Wiem że kraj był gigantycznie zadłużony, zmienił sie rynek zbytu na różne towary ale to wszytko można było zrobić inaczej a nawet należało ale do władzy dopadli się ludziska bez kompetencji i z pustymi kieszeniami, no to nachapali się i zniszczyli wszystko.
    3
    2
    Elblążanin45(2025-10-21)
  • Mi się po prostu kojarzą z PRL, chyba z racji mojego wieku. To chyba nie powód do obrażania kogoś, geniuszu.
    0
    0
    hobby720ukfe(2025-10-22)
Reklama