UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Kupcie nowy czajnik czy to elektryczny czy taki do postawienia na palnik gazowy i zobaczcie co jest na dnie czajnika po tygodniu. Warstwa kamienia. I ten cały kamień z wody się spożywa podczas picia wody z kranu.
  • @Kran - Woda, która zawiera wapń i magnez, jakże potrzebne pierwiastki, w wyniku gotowania zamieniają się w kamień kotłowy. Kamień kotłowy – warstwa osadu węglanów wapnia (CaCO3)i magnezu (MgCO3), powstająca w wyniku termicznego rozkładu wodorowęglanów wapnia i magnezu, zawartych w wodzie, zwłaszcza twardej. W wyniku procesu gotowania następuje rozkład jonów wodorowęglanowych HCO3- do węglanowych CO32-. W momencie rozkładu najtrudniej rozpuszczalne węglany wytrącają się wtedy w postaci osadu (kamienia)zawierającego głównie CaCO3.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    1
    Takijeden(2020-08-28)
Reklama