
Starannie dobrane mięso, świeże zioła czy własnoręcznie przyrządzany olej – gmach Biblioteki Elbląskiej wypełnił się cudownym aromatem, wprowadzając uczestników w klimat suto zastawionych stołów dawnej Polski. Dziś (3 sierpnia) odbyły się tu warsztaty kulinarne "Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym – polędwica skradziona z sarmackiego stołu ". Zobacz zdjęcia.
Podczas przygotowywania popisowego dania – polędwicy po sarmacku – Przemysław Zwański częstował uczestników licznymi opowieściami na temat dawnej kuchni. Nie chodziło jednak tylko o ukazanie stylu jedzenia sprzed wieków. Na spotkaniu można było zobaczyć nowoczesne

sposoby przyrządzania potraw, co w połączeniu z wieloma praktycznymi poradami na temat gotowania stworzyło sporą pigułkę wiedzy, którą zabrali ze sobą uczestnicy warsztatów.
- Choć kuchnię polską znam bardzo dobrze, wykorzystuję inspiracje zaczerpnięte z tych spotkań. Powinniśmy pielęgnować i przekazywać dalej tradycje kulinarne - powiedziała nam jedna z obecnych na warsztatach kobiet.
Kolejne spotkanie już 10 sierpnia o godzinie 11 na dziedzińcu Biblioteki Elbląskiej. Wykład pod tytułem "Uczty w średniowiecznym Elblągu" poprowadzi dr Grażyna Nawrolska.