UWAGA!

Dyniowe zmagania adeptów gotowania

 Elbląg, Dyniowe zmagania adeptów gotowania
Fot. organizatora

- Najbardziej lubię te konkursy za świetną atmosferę - przyznała Sara z klasy III A, która startowała już w kilku kulinarnych zmaganiach, a dziś (26 października) w Zespole Szkół Gospodarczych razem z innymi uczniami wzięła udział w konkursie inspirowanym jednym z symboli jesieni, jakim jest dynia. Zobacz zdjęcia.

Konkurs „Wariacje z dyni” zorganizowany został przez Zespół Szkół Gospodarczych dla uczniów wszystkich klas, a w tym roku wzięło w nim udział 11 drużyn po dwie osoby.

- Głównym założeniem jest przygotowanie wyrobu kulinarnego lub cukierniczego z dyni — tłumaczy Agnieszka Banaszczuk, nauczycielka i jedna z trzech organizatorek konkursu. - Uczniowie muszą podać po dwie porcje swojego dania.

W skład jury wchodzili szefowie kuchni trzech elbląskich restauracji.

- Kryteria, jakimi będą kierowali się w swojej ocenie, to przede wszystkim smak, podanie, zastosowane techniki, higiena oraz organizacja pracy. Na przygotowanie swoich potraw uczniowie mają 120 minut - powiedziała nam Agnieszka Banaszczuk.

Członkowie jury mieli możliwość obserwować uczniów podczas ich pracy.

- Inicjatywa tych konkursów jest bardzo fajna, bo dzięki nim uczniowie się rozwijają, a dla mnie jest to też okazja do poznania, być może, przyszłych pracowników - powiedział nam Mariusz Długokęcki, szef kuchni jednej z elbląskich restauracji. - Chętnie uczestniczę w takich konkursach, chętnie uczniom pomagam i służę radą — dodał.

  Elbląg, Dyniowe zmagania adeptów gotowania
Fot. Kamil Staszczyk

Nad konkursem czuwała też dyrekcja szkoły.

- Młodzież jest bardzo kreatywna, uczniowie potrafią zrobić z dyni do jedzenia takie rzeczy, o jakich nam się nie śniło - przyznała dyrektorka Zespołu Szkół Gospodarczych, Kamila Urbańska. - Dzieciaki w takich konkursach chcą też się sprawdzić, sami z siebie się zgłaszają i wykazują bardzo duże zaangażowanie.

Uczniowie mieli okazję popisać się swoją pomysłowością już na samym etapie wymyślania dań.

- Pieczony schab nadziewany śliwką i puree z dyni - pochwalił się swoim daniem Paweł, z klasy II A.

- A do tego zupa krem z dyni, podawana z rybą i pestkami dyni - dodał jego kolega z drużyny, Igor.

Zanim w salach kuchennych rozpoczęło się gotowanie, na korytarzach uczniowie mierzyli się ze stresem.

- Trochę się denerwujemy, chociaż już brałyśmy wcześniej udział i zajęłyśmy wtedy trzecie miejsce - przyznała przed rozpoczęciem jedna z uczestniczek, Nikola z klasy II A na kierunku technik żywienia. - Dziś przygotujemy placki z dyni w sosie serowym - dodała.

Do rywalizacji mogli podejść uczniowie mający różne kulinarne doświadczenie.

- Najbardziej lubię te konkursy za świetną atmosferę - przyznała Sara z klasy III A, która startowała już w kilku kulinarnych zmaganiach. - Dziś zrobimy fondant dyniowy z lodami i pumpkin spice latte.

Po intensywnych 120 minutach zmagań, jurorzy wyłonili zwycięzców.

Pierwsze miejsce za deser „Jesienna kraina lodu” zdobyły Oliwia Woźniak i Karolina Pakulska.

Drugie miejsce z pączkami ziemniaczano-dyniowymi z gęsiny, dyni i sera zajęły uczennice Angelika Jaroszek i Natalia Turko.

Ostatnie miejsce na podium zajęli Stanisław Prus oraz Adrian Stachecki za ravioli z dynią, gorgonzolą i sosem pistacjowo-pomarańczowym.

Na specjalne wyróżnienie za fondant dyniowy z lodami i pumpkin spice latte zasłużyli Sara Witek i Illia Hvost.

Anna Malik

Najnowsze artykuły w dziale Szkoły i uczelnie

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Gotowanie to pasja. Brawo młodzi ludzie za to, że Wam się chce jak innym się nie chce. :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    9
    0
    jowanka(2023-10-26)
  • Super młodzi pasjonaci :)))
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6
    0
    Iwonaja(2023-10-26)
  • Nowa dyrekcja, świeżość w gotowaniu i spojrzeniu na młodego człowieka i jego pasję do zawodu. Konkursy te same, ale talerze wyglądają inaczej, bardziej nowocześnie. Brawo modzi TOP szefowie. Starą gwaria zazdrości Hashtagi: #Absolwenttt
  • Co ma nowa dyrekcja do gotowania? Dyra nie ma wykształcenia gastronomicznego. To wszystko nauczyciele gastronomi prowadzą i poświęcają swój czas.
  • Brawo ! Moja Ciotka Nina Bańkowska - Cyplik z moją Matką Barbarą Czerniak założyły tą szkołę w celu kształcenia dziewcząt przybyłych po 1945 r. z Kresów, zza Buga i Litwy... mogą by dumne, że szkoła miała następnych wspaniałych dyrektorów i nauczycieli, a szkoła stała się ciekawą alternatywą dla elbląskiej młodzieży, w zawodzie który dzisiaj jest na topie / zaraz po informatykach / i coraz więcej uczy się chłopców ! @Memory
Reklama