UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Mam pytanko - gdzie są pochowani żołnierze Niemieccy broniący Elbląg w 1945 roku ? Czy ktoś mi kiedyś odpowie na to pytanie?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    12
    4
    ELBLĄZANINKA,(2026-08-29)
  • @ELBLĄZANINKA, - Wojny mają to do siebie, że ofiary śmiertelne stają się statystyką. A nie wszyscy polegli posiadają groby. Dotychczas dostępne dane wskazują, że zarówno w I jak i II wojnie brakuje wiele grobów żołnierskich. O ile w I wojnie światowej nigdy nie pochowano ponad 550 tysięcy poległych żołnierzy to jak dotąd nie ustalono faktycznej liczby braku grobów poległych żołnierzy na frontach ostatniej wojny. Strona niemiecka szacuje, że liczba niepochowanych ich żołnierzy może wynosić od 1,5 do 2 milionów. Natomiast historycy radzieccy uważają, że ponad 3 miliony czerwonoarmistów nie ma swoich grobów. A na pochówki w czasie działań wojennych nie było ani czasu, ani możliwości udokumentowania wszystkich miejsc polowych grobów.
    2
    0
    Wojenpochoron(2026-08-31)
  • @Wojenpochoron - nie ma też grobów ani liczby osób zabitych w nalotach samolotów, gdy tłumnie całe rodziny uciekały szosami, drogami
  • @ELBLĄZANINKA, - Ogólnie to po całym mieście. Sporo jest wrzuconych w doły razem z czerwonoarmistami na Agrykola. Słyszałem też historię, że pod parkingiem - postojem taxi na gwiezdnej. W zasadzie to mało wspólnego miało z pochówkiem. Raczej szybkie sprzątanie, żeby się smród i zaraza nie rozniosły po mieście.
    1
    0
    KapitanSzyderca(2026-08-31)
  • @ELBLĄZANINKA, - Z tego co wiem Niemcy nie bronili Elbląga, tylko była wielka ewakuacja głównie przez Zalew w stronę mierzeji i później wzdłuż w stronę Gdańska - można domniemać, że duża część uciekających utonęła, gdy zarwał się lód. Uciekali wszyscy ludność cywilna koniami z zaprzęgami, wojsko wraz ze sprzętem w tym ciężarowe auta.
    0
    2
    okoniowaty(2026-09-01)
Reklama