UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Jest jej tutaj dużo (Opowieści z lasu, odc. 199)

 
Elbląg, Jest jej tutaj dużo  (Opowieści z lasu, odc. 199)
fot. klimkin/Pixabay
Reklama

Z mchu, traw, włosia i piór buduje misterne gniazda, które umiejętnie maskuje z zewnątrz. Zakłada je w parkach, sadach, ogrodach, wszelkiego rodzaju lasach i zadrzewieniach. Zięba zwyczajna to licznie występujący w kraju ptak, można go zaobserwować m.in. na Mierzei Wiślanej. Część osobników na zimę zostaje w kraju.

Jak podaje Encyklopedia Leśna ptak ten osiąga długość od 14 do 16 cm, a jego masa ciała waha się pomiędzy 18 a 29 g. Samiec ma rdzawy spód i popielatoniebieski wierzch głowy, upierzenie samicy jest w odcieniach brązów, obie płcie mają ciemne skrzydła z jasnymi pasami.

Wyprowadza dwa lęgi w roku. Od maja do lipca składa 4-5 jaj, które wysiaduje wyłącznie samica przez około dwa tygodnie.

- Zięby słyną z kunsztownie zbudowanych gniazd, które są doskonale zamaskowane. Robią je z mchu, traw, na zewnątrz są porosty, kora, pajęczyna, a wyściółkę stanowią włosie, sierść, pióra – wyjaśnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg.

"Zięba żywi się pokarmem zarówno roślinnym, jak i zwierzęcym. Wiosną zjada kiełkujące nasiona oraz pączki drzew i krzewów. Latem – owady, ich larwy i pajęczaki. Jesienią i zimą – nasiona i jagody" – czytamy na portalu ekologia.pl.

To gatunek wędrowny, jesienią odlatuje z kraju, na wiosnę powraca, część osobników zostaje na zimę w kraju.

Jedną z ciekawostek jest fakt, że – jak podaje portal ekologia.pl - "w XIX w. w Niemczech urządzano konkursy śpiewu pomiędzy trzymanymi w klatkach samcami zięby".

Wspomniana Encyklopedia Leśna podaje, że to najliczniejszy gatunek w Polsce, szacuje się, że żyje tu od 5 do 10 milionów par.

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama