UWAGA!

Pierwsze Elbląskie Potyczki Kulinarne

Elbląg, Pierwsze Elbląskie Potyczki Kulinarne

W środę 10 września na podzamczu Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu odbędą się Pierwsze Elbląskie Potyczki Kulinarne - konkurs, w którym rywalizować będą kucharze z najlepszych restauracji i hoteli z Elbląga i okolic.

Tematem pierwszych Elbląskich Potyczek Kulinarnych są „Ryby z naszych jezior, rzek i Zalewu Wiślanego z wykorzystaniem warzyw firmy Oerleamans”.
     Od godz. 15 do 18 organizatorzy zapraszają elblążan na podzamcze - na live cooking i koncerty elbląskich zespołów.
     - Mam nadzieję, że ta impreza wejdzie na stałe do kalendarza elbląskich atrakcji turystycznych - mówi Marcin Witczak, koordynator konkursu, zastępca szefa kuchni restauracji „Pod Aniołami”. - W tym roku będzie to pierwsza edycja Elbląskich Potyczek Kulinarnych, ale impreza pomyślana jest jako coroczne spotkanie promujące kuchnię regionalną oraz hotele, restauracje i firmy gastronomiczne z naszego regionu.
     Udział w pierwszej edycji konkursu zgłosiły już ekipy: Restauracja „Pod Aniołami”, Restauracja „Wędrowiec”, Restauracja „Słowiańska”, Restauracja „Kaktus”, Restauracja „Zaścianek”, Hotel „Młyn”, Hotel „Gromada”, firma Smak-Pol i Zespół Szkół Gospodarczych.
     W jury konkursu zasiądą szefowie kuchni słynnych nie tylko w naszym regionie: Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, Hotelu „Astoria” w Białymstoku, „Tawerny Dominikańskiej” w Gdańsku, Hotelu „Mrągovia-Merkury” w Mrągowie, „Tawerny Rybka w Sopocie oraz Marek Widomski, przedstawiciel kulinarny „Oerleamans” na Polskę.
     
     Program konkursu:
     Czas trwania konkursu dla każdej ekipy to 60 minut, wszystkie zespoły będą grillować swoje potrawy.
     godz. 8 - Powitanie uczestników.
     godz. 8.30 - Odprawa i losowanie stanowisk
     godz. 9 - Rozpoczęcie konkursu.
     godz. 9-17 - Konkurs kulinarny.
     godz. 15-18.30 - Otwarte bramy dla mieszkańców miasta, live cooking, koncert elbląskich zespołów, gwiazda wieczoru zespół „em”
     godz. 17 - Zakończenie konkursu.
     godz. 17.-17.45 - Narada jury i ogłoszenie wyników.
     
     Sponsorzy główni konkursu: „Oerlemans”, „Smak-pol”. Sponsorzy: „Farutex”, „Certa”, Grupa „Żywiec”, Hotel „Gromada”, Restaracja „Figaro”, salon „Renault”, Restauracja „Pod Aniołami”, „Fanex”, Restauracja „Słowiańska”, firma „Limito”, „Iglotex”, „Alianz” Ubezpieczenia, „Wilbo”, „Exlusiv sport”, „Jureko”, ,,McCain”, Teatr im. A. Sewruka w Elblągu.
PD
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Trzeba było zrobić to w sobotę, jak ludzie mają przyjść skoro pracują do 16 lub 18
  • Znowu impreza dla bezrobotnych, matek na macierzyńskim, emerytów i rencistów. Ludzie pracuja! Jak mamy przyjsc?? A chcemy przyjsc!!! Chcemy uczestniczyć w imprezach!!! Dajcie nam LUDZIOM PRACUJĄCYM na to szanse!!!
  • Impreza jest i trzeba się cieszyć, a nie psioczyć. .. Po pierwsze gala dla widzów zaczyna się od 17.00 Po drugie nie da się zrobić takiej imprezy w sobotę bo w weekend restauracje mają dużo pracy i nikt w taki dzień nie puści kucharz na konkurs. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Dragonm(2008-09-10)
  • Raz w roku restauracje mogłyby się zjawić na takiej imprezie właśnie w sobotę. nic by się im nie stało.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    kuchcik(2008-09-10)
  • a ja uważam że takie imprezy to fantastyczna sprawa mam nadzieję, że potyczki kulinarne zagoszczą na stałe jako impreza cykliczna, poza tym dziedziniec muzeum to świetne miejsce na organizowanie tego typu imprez
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    zadowolony(2008-09-10)
Reklama