UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Ryba, która lubi chłód (Opowieści z lasu, odc. 197)

 
Elbląg, Miętus
Miętus
Reklama

Można go spotkać w rzekach, chłodnych, leśnych strumieniach, głębokich jeziorach, ale i w Zalewie Szczecińskim czy Wiślanym. Miętus to ryba słodkowodna, która najlepiej czuje się w chłodnej, a wręcz lodowatej wodzie. Zima to dla tej ryby czas wyjątkowy, gdyż to właśnie w tym okresie odbywa ona tarło.

Jak informuje Polski Związek Wędkarski (koło PZW Lin - Czuby Lublin) przeciętnie ryba ta osiąga długość 60 cm, a jego masa sięga 3-4 kg. Jego cechą charakterystyczną jest pojedynczy wąs na środku brody, spłaszczona głowa "przypomina wyglądem głowę żaby". Jest drapieżnikiem, aktywnym głównie nocą. Czym się żywi? Owadami, małymi rybami, żabami, rakami, przez wędkarzy uważana jest za rybę żarłoczną. Miętus preferuje niską temperaturę wody.

"Ryba ta ożywia się w chłodnej wodzie, a najlepiej czuje się w lodowatej. W okresie upałów, gdy temperatura wody sięga 20 stopni C, miętus popada w odrętwienie - nie żeruje, nie pływa, leży nieruchomo, w ciemnych kryjówkach na dnie. Najaktywniejszy jest wtedy, gdy temperatura spada poniżej 7 stopni" – czytamy na stronie Polskiego Związku Wędkarskiego (koło nr 60, Tychy). 

- Miętus odbywa tarło w miesiącach zimowych, ikrę składa w tym samym miejscu i jest jej bardzo dużo – wyjaśnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg.

Mięso tej ryby uważane jest za przysmak, jest delikatne, prawie nie ma ości.

"Wątroba i ikra miętusa przez długi czas uchodziły za przysmak. Nomadzi w Turcji używali niegdyś skóry miętusa do wyrobu ubrań przeciwdeszczowych, a na Syberii ze skóry miętusa robiono zasłony do okien" – czytamy w poradniku ekologicznym "Jaka ryba na obiad?", przygotowanym przez WWF.

 

Fot. Wikimedia Commons. 

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • Moze wyglad nieciekawy ale smak wyborny.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    Gosc(2019-12-22)
  • Złowiłem w zeszłym roku kilka sztuk 0.5-2 kg.w rzece Elbląg w Nowakowie na wątrobę.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    Konjo ba mama(2019-12-23)
  • Utworzono: piątek, 20,grudzień 2019 14:21 Informuję, że w nocy z 19/20 grudnia 2019r. strażnicy rybaccy zabezpieczyli 8 sztuk sieci zastawnych. Pierwsze sieci zostały zlokalizowane przy wypływie rz. Elblągu z j. Druzno, kolejne przy rozlewisku Ciepła Woda, oczyszczalni ścieków, w m. Nowakowo (tzw. plac buraczany)oraz w m. Batorowo. Sieci zostały zdane do magazynu. Ryby z gatunków: szczupak, sandacz i leszcz zostały wypuszczone do wody. W kolejnych dniach działania straży będą kontynuowane, aż do świąt. PZW wygoniło wędkarzy z kanału wpuściło kłusowników brawo. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 4
    Ryba czy okoń ?(2019-12-23)
  • Wędkarstwo to zbrodniczy proceder i powinien być zakazany. Tak jak myśliwi niszczą zwierzynę to w podobny sposób postępują wędkarze. Jaką są siłą niszczycielską świadczą decyzje unijne zakazujące im połowów z kutrów morskich na Bałtyku. A wędkarze jeszcze perfidnie się tłumaczą, że wędkując mają kontakt z przyrodą, a niektórzy twierdzą, że złowione ryby uwalniają i wrzucają do wody. No to jest szczyt obłudy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    4 15
    Bucianik(2019-12-23)
  • Tak tak, myślistwo, złe, wędkarstwo złe, hodowanie drobiu złe, hodowanie trzody złe, hodowanie koni złe, hodowanie bydła złe. Umierajmy z głodu bo rośliny to też organizmy żywe też żyją i obumierają. Chciałbym przypomnieć, że człowiek to też zwierzę i uczestniczy w eko systemie. Niby istota mądra a wychodzi na to że jedna z najgorszych istot na planecie jeśli chodzi o degradację.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    8 1
    Tomasz85(2019-12-23)
  • Być może Twój ograniczony umysł nie przyjmuje do wiadomości,że w dzisiejszych czasach większość wędkarzy łowi w zgodzie z metodą catch and relase,czyli łowić dla przyjemności,bo wypuszczają złowiłem ryby.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    1 0
    PSR(2019-12-25)
Reklama