UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Śpiewa, bo nie ma partnerki (Opowieści z lasu, odc. 215)

 
Elbląg, Śpiewa, bo nie ma partnerki  (Opowieści z lasu, odc. 215)
fot. pixabay

- Trudno o piękniejszy śpiew, na szczęście śpiewa nie tylko nocą, ale i za dnia. Najdłużej śpiewają samce, którym nie udało się znaleźć partnerki - czytamy o dzisiejszym bohaterze cyklu Opowieści z lasu na stronie Puszczy Białowieskiej. Stęskniony za „drugą połówką” śpiewak (bo chyba nie cieszący się wolnością?), o którym tu mowa, to słowik szary.

Skoro już mowa o partnerkach i partnerach, wypada zaznaczyć, że sezon lęgowy słowika zacznie się lada dzień. Portal ekologia.pl podaje: „Samica wraz z samcem tworzy w okresie rozrodu monogamiczną parę. Samica składa od 4 do 5 jaj, które wysiaduje przez 13 dni, zaś samiec w tym czasie ją dokarmia. Również po wykluciu się młodych samiec jest odpowiedzialny za wyżywienie całej rodziny. Choć do 15 dnia życia młode zazwyczaj opuszczają już gniazdo, to rodzice dokarmiają je jeszcze przez około 3 tygodnie”.

Strona e-puszcza.pl wskazuje, że słowik szary jest pospolitym gatunkiem występującym w całej Polsce, z wyjątkiem jej południowo-zachodniego regionu. Na zimę odlatuje do wschodniej Afryki. Charakteryzuje go „szarobrązowy wierzch i skrzydła, jasna pierś z szarobrązowym plamkowaniem, rdzawobrązowy ogon”. Długość jego ciała sięga 16-17 cm, waży 20-35 g.

Warto zaznaczyć, że łatwo pomylić go ze słowikiem rdzawym, bo z wyglądu różni je tylko odcień brązowego ubarwienia. Jak podaje serwis ptaki.info.pl, słowika szarego da się odróżnić od jego rdzawego kuzyna po… dźwięku: „Najłatwiej rozpoznać je po niezwykle urozmaiconym, melodyjnym i donośnym śpiewie, lecz wymaga to dobrej znajomości obu głosów”. Co ciekawe, w Polsce oba gatunki niejako podzieliły między siebie terytorium kraju. Na zachodzie spotkamy słowika rdzawego, na wschodzie szarego, oba zobaczymy tylko w pasie od Pomorza do Małopolski.

- Słowik szary żywi się drobnymi bezkręgowcami, jagodami albo nasionami - dodaje Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Na Wysoczyźnie Elbląskiej spotkamy go najczęściej na skraju lasu, wśród gęstych krzewów i w starych ogrodach i parkach - podkreśla leśnik.

Jeśli chodzi o liczebność, to tych ptaków w Polsce może być od 200 do 400 tysięcy par. Warto również dodać, że słowik szary jest gatunkiem chronionym.

 

oprac.TB
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Reklama