UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Zgadzam się, że europejskość na pokaz jest z oczywistych powodów chwytem reklamowym, lepem na muchy. .. Powoływanie się na Kantora, Grotowskiego, Dejmka - nie przekonuje mnie. To byli wybitni twórcy teatru, kolokwialnie - genialni - a przepraszam gdyby takim był pan Siedler - to trzeba by było już dawno parking przy teatrze rozbudować, aby zagranica miała gdzie parkować. .. .Jakoś nie zauważyłem, ale może taką mam wadę wzroku. Przedmówca mówi, że już dawniej pisał o konieczności zmian w teatrze - i gdzie były te wrony, które teraz tak głośno kraczą - może zdeptane butem pana S? I dlatego ich nie było? A wracając - że Kolumbia to nie Europa - uważam, tak jak Grotowski, że liczy się eksperyment (pomijając eksperymenty kuchenne - z oczywistych powodów). A to oznacza, że i wietrzenie tej artystycznej aury w naszym teatrze ma sens. .. .I jeszcze jedno - jeżeli kolumbijczyk taki be, be - to czemu nie odpadł w przedbiegach?
  • Castellanos w Elblagu zrobił kilka dobrych sztuk -(najlepsza z nich, ,Ruski miesiac" mówiac delikatnie niezbyt podobała sie elblaskiej publiczności a łódzkiej np. bardzo)porównywanie Siedlera do Kantora, Dejmka i Grotowskiego-bez sensu, eksperyment dobra rzecz ale u siebie i za swoje pieniądze. W całej dyskusji umknęła jedna myśl przy ktorej dywagacje -na ile Kolumbijczyk rozumie polską duszę, jawią sie jako mniej istotne. Konkurs ma wyłonic dyrektora, nie reżysera i w tym kontekście jego dusza taka czy inna nie ma nic do rzeczy. Dyrektor to przede wszystkim menager, zarządca, organizator i artysta. Bycie samym artystą w dzisiejszej rzeczywistości to o wiele za mało w tym przypadku. I tutaj dochodzimy do doświadczenia którego Castellanos nie ma. Jest dobrym reżyserem, wnosi do teatru swiezośc i nowoczesnosc, ale jako reżyser, a my nie szukamy reżysera. Co do ostatniego zdania-nie odpadł bo spełnił wymogi formalne, o tym co dalej zdecyduje komisja w drugim etapie konkursu.
Reklama