
„Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - tak mawiał Hipokrates. Koncepcja zdrowego odżywiania zakłada spożywanie takich produktów, dzięki którym będzie można długo cieszyć się nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale przede wszystkim dobrym zdrowiem. To właśnie ono powinno z nami zostać jak najdłużej.
Chcielibyśmy przedstawić kilka produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Śmiało można je nazywać "polskimi superfoods".
Proszę Państwa - oto dynia:
Dynia zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin które wzmacniają nasza odporność i działają nowotworowo. Często gości w naszym menu w okresie jesienno-zimowym. Jedna porcja dyni pokrywa kilkukrotnie zapotrzebowanie na witaminę A, zawiera wit C oraz karotenoidy chroniące nas przed chorobami serca i nowotworami. Dynia zawiera również magnez, wapń i potas. Pestki dyni natomiast są bogate w cynk.
Kolejny superfood w naszym koszyku to jarmuż:
Jarmuż to bardzo zasobna w wartości odżywcze roślina. Jest bogata w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez. Silne przeciwutleniacze, takie jak chlorofil, luteina czy sulforafan, eliminują z organizmu substancje uszkadzające DNA i powodujące nowotwory, a także powstrzymują wzrost komórek rakowych. Porcja jarmużu zaspokaja niemalże całodzienne zapotrzebowania na witaminę C, zaspokaja niedobory witaminę A i zdecydowanie posiada ogromne ilości witaminy K. Zawiera też witaminy E oraz z grupy B. Jarmuż znakomicie czuje się w naszym klimacie, wręcz lubi przymrozki. W naszym koszyku pojawia się bardzo często, co niewątpliwie przekłada się zdrowie naszych klientów.
Zapewne nie jest wam również obce siemię lniane:
Siemię lniane jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ma też sporo błonnika. Spożywanie siemienia lnianego dobroczynnie wpływa na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym. Nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dostarczają też sporo wapnia. Kisiel z siemienia lnianego działa osłaniająco na gardło, dlatego ma zbawienne działanie podczas infekcji.

W naszym menu siemię lniane dodajemy do koktajli, sałatek, zup, wypieków. Całe nasiona urozmaicą płatki śniadaniowe lub chleb. Od czasu do czasu przygotowujemy go z owocami i podjemy w formie kisielu.
Warto również przekonać się do kaszy jaglanej:
Królowa Kasz. Kasza jaglana ze względu na swoje właściwości zasadotwórcze jest bardzo korzystna dla naszego organizmu. Kasza jaglana bogata jest w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę. Zawiera sporo krzemu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry, włosów i paznokci, a także zapobiega zmianom miażdżycowym. Dostarcza białka i węglowodanów złożonych. Jest również produktem bezglutenowym. Świetnie sprawdza się podczas infekcji. Ze względu na to, że jest lekko strawna, dostarcza wielu składników odżywczych, jest częstym gościem w naszym menu, zarówno w posiłkach głównych jak również w postaci deserów i przekąsek.
Moglibyśmy wymienić jeszcze wiele produktów wspierających nasze zdrowie, które stosujemy w naszej kuchni, ale nie starczyło by nam miejsca w tym artykule. Chcielibyśmy zwrócić państwa uwagę na to co jemy i w jaki sposób to jedzenie może przysłużyć się naszemu organizmowi. „Niech pożywienie będzie twoim lekarstwem” a mniej wydasz na lekarzy.
Catering dietetyczny Food&Fit znajdziesz w serwisie Na Wynos. Uwaga! zamówienia możliwe wyłącznie w desktopowej wersji serwisu . Zamów z rabatem!