Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła po raz kolejny kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych.
Inspektorzy skontrolowali pięć placówek. Do badań w laboratorium pobrali próby z 12 partii wyrobów. Zakwestionowali jakość trzech partii.
- Przetwory mięsne kwestionowano ze względu na: wady organoleptyczne oraz niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu – informuje Radosław Rzepecki z elbląskiej Delegatury Inspekcji Handlowej. - W trakcie kontroli sprawdzano również prawidłowość oznakowania mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowano oznakowanie jednej partii średniorozdrobnionej szynki wieprzowej z uwagi na brak podanej procentowej zawartości głównego składnika.
Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych. Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto trzy informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych i jedną informację o niewłaściwym oznakowaniu przekazano do Urzędu Miar.
- Przetwory mięsne kwestionowano ze względu na: wady organoleptyczne oraz niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu – informuje Radosław Rzepecki z elbląskiej Delegatury Inspekcji Handlowej. - W trakcie kontroli sprawdzano również prawidłowość oznakowania mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowano oznakowanie jednej partii średniorozdrobnionej szynki wieprzowej z uwagi na brak podanej procentowej zawartości głównego składnika.
Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych. Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto trzy informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych i jedną informację o niewłaściwym oznakowaniu przekazano do Urzędu Miar.
oprac. A