UWAGA!

Dobre mięso

Delegatura Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadziła po raz kolejny kontrolę jakości i prawidłowości oznakowania mięsa i przetworów mięsnych.

Inspektorzy skontrolowali pięć placówek. Do badań w laboratorium pobrali próby z 12 partii wyrobów. Zakwestionowali jakość trzech partii.
     - Przetwory mięsne kwestionowano ze względu na: wady organoleptyczne oraz niższą zawartość mięsa w stosunku do deklaracji producenta podanej na opakowaniu – informuje Radosław Rzepecki z elbląskiej Delegatury Inspekcji Handlowej. - W trakcie kontroli sprawdzano również prawidłowość oznakowania mięsa i przetworów mięsnych. Zakwestionowano oznakowanie jednej partii średniorozdrobnionej szynki wieprzowej z uwagi na brak podanej procentowej zawartości głównego składnika.
     Wśród badanych produktów nie stwierdzono przeterminowanego mięsa bądź przetworów mięsnych. Warunki ich przechowywania były zgodnie z zaleceniami producentów.
     Do producentów zakwestionowanych przetworów mięsnych skierowano wystąpienia pokontrolne z wnioskami o wyeliminowanie stwierdzonych nieprawidłowości. Ponadto trzy informacje o niewłaściwej jakości handlowej kontrolowanych przetworów mięsnych skierowano do właściwych terytorialnie Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych i jedną informację o niewłaściwym oznakowaniu przekazano do Urzędu Miar.
oprac. A

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama