UWAGA!

Dyrektor browaru odchodzi

 Elbląg, Roman Korzeniowski pracuje w browarze od 41 lat
Roman Korzeniowski pracuje w browarze od 41 lat (fot. Anna Dembińska)

Roman Korzeniowski, dyrektor browaru w Elblągu, z końcem roku odchodzi na emeryturę. W browarze przepracował 41 lat. Swoją karierę rozpoczynał jako specjalista ds. energetyki. Od 12 lat zarządzał jednym z najlepszych browarów w Polsce. Na stanowisku dyrektora zastąpi go inny elblążanin - Jacek Sawicki, dotychczasowy szef produkcji.

- Wiele osób, szczególnie młodych pyta mnie, jak to się stało, że w jednym miejscu przepracowałem aż 41 lat. Trzeba po prostu kochać ludzi, pracę, którą się lubi i trzeba być dumny z firmy, w której się pracuje – mówi dzisiaj Roman Korzeniowski, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.
       W browarze przeszedł praktycznie wszystkie szczeble kariery, od pracownika operacyjnego poprzez głównego elektroenergetyka, dyrektora technicznego do stanowiska dyrektora zakładu, którym został w 2004 roku. Za jego rządów browar, który stał się częścią Grupy Żywiec, przeszedł kilka restrukturyzacji, unowocześnił produkcję, zbudował nowe linie produkcyjne. Zakład stał się częścią korporacji, ale nadal podkreślał, skąd pochodzi. Na flagowym produkcie elbląskiego browaru piwie Specjal pojawił się w ostatnich latach herb Elbląga, na rynek w ubiegłym roku powróciło piwo EB. Nadal browar, choć z mniejszym niż przed laty zaangażowaniem (w ostatnim czasie zlikwidowano dział marketingu), wspomaga wiele lokalnych inicjatyw. Pracuje w nim obecnie około 180 osób.
       - Często myślę o tym, co wkrótce będę robił, bo moje dotychczasowe życie to była praca i tylko praca. Zastanawiam się, czy zrobiłem wszystko, by ludzie byli zadowoleni, by standard pracy był odpowiedni. Jak patrzę przez pryzmat minionych lat, to w sumie było fajnie, choć bywało i źle, i bardzo dobrze. Każdy dzień był inny, browar musiał dostosować się do warunków rynkowych, restrukturyzacji, innowacyjności. Teraz skupię się na rodzinie, na wnuku. To wyzwanie dla samego siebie – mówi Roman Korzeniowski. - Mój następca na stanowisku dyrektora był przygotowywany do tej funkcji od wielu lat. Cieszę się, że jest stąd.

  Elbląg, Jacek Sawicki będzie dyrektorem browaru od 1 stycznia
Jacek Sawicki będzie dyrektorem browaru od 1 stycznia (fot. Michał Kuna)


       To 48-letni Jacek Sawicki, który od 11 lat jest szefem produkcji elbląskiego browaru, a w Grupie Żywiec pracuje od prawie 25 lat. Z wykształcenia jest technologiem żywności, ma też za sobą studia menedżerskie.
       - Razem z dyrektorem, który jest bardzo dobrym gospodarzem, będziemy mieli dość dużo czasu, by sobie zupełnie spokojnie przekazać najważniejsze informacje – mówi Jacek Sawicki. - W bardzo dużym stopniu będę kontynuatorem idei, które dyrektor Korzeniowski kultywował, ale chciałby też wprowadzić kilka swoich pomysłów w życie, oczywiście razem z załogą, choć na razie nie mogę mówić o szczegółach. Kierowanie browarem to dla mnie duże wyzwanie i spełnienie marzeń. Mój ojciec pracował tutaj 40 lat, mieszkaliśmy przez lata przy browarze. Od dziecka chłonąłem te zapachy, znałem wszystkich, którzy tutaj pracowali. Po prostu żyłem browarem.
      

RG

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
  • no nareszcie! ciekawe czy wybiorą nowego młodego czy jakiegoś znajomka na emeryturze?
  • To i komendant SM po raz kolejny na emeryturę.
  • Korporacja robi swoje. Elbląski browar pewnie będzie zarządzany z Żywca.
  • i tak odchodzą resztki lokalnego browaru. .. ebana korporatokracja. Wspieram już tylko piwa lokalne, nie warto pić tych przemysłowych sików, które często koło chmielu to nawet nie leżały. Wspierajmy własne lokalne piwa, a nie jakichś korporacyjnych bonzów w rajach podatkowych odsysających stąd kasę. Potem się owce pytają idi0tycznie - dlaczego tu nie ma pracy? Czemu taka bieda?. .. .
  • No w końcu. .. .. zamknie się koniec pewnego pewnego etapu!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    8
    12
    Kat.Na.Idiotów(2016-11-21)
  • teraz "Czas na Brata " ze Straży Miejskiej
  • Odejdzie, w skali Elbląga, tzw. człowiek instytucja (to oczywiście moje zdanie). Trochę jest to kolej rzeczy w życiu każdego człowieka ale z drugiej strony życzę aby jeszcze pokazał się w innej instytucji/firmie bo ma ogromne doświadczenie i należy korzystać z usług takich ludzi. Powodzenia albo też miłej emerytury. .. :)
  • i już hejterzy nooo, pisać, pisać. Jako pracownik powiem Wam - każdemu życzę takiego Dyrektora. A co do zarządzania z Żywca - "Na stanowisku dyrektora zastąpi go inny elblążanin - Jacek Sawicki, dotychczasowy szef produkcji. "
  • Był taki czas, że " nasz " browar produkował 50 tys. hektolitrów piwa a Żywiec zaledwie 5 tys. Ale to było dawno i już chyba nikt o tym nie pamięta lub nie chce pamiętać. A liderami w produkcji złotego trunku, zostały browary o filmowym rodowodzie prosto z gór lub z lasu. Harnasie i Janosiki, Żubry i inne Dębowe. A mogło być inaczej, lepiej, ale widocznie włodarze naszego miasta preferują inne trunki o innym smaku i mocy. Szkoda.
  • No to teraz należy spodziewać się rychłej zmiany na stanowisku komendanta SM. Koniec pewnej ery bliski.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6
    0
    pietia-goras(2016-11-21)
  • A co według ciebie mają włodarze naszego miasta do ilości produkowanego piwa? Przecież to prywatna firma a nie państwowy zakład.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    11
    4
    qwerhjk(2016-11-21)
  • To jego zasługa że z najlepszego, najsmaczniejszego piwa zrobili pomyje których nie da się pić. Przestałem pic to coś co jest fałszywie nazywane piwem a produkowane jest w ELblągu 10 lat temu. NAJLEPSZE piwo na rynku ( do dostanie tylko w Kaufland) Biały Okocim - smak lat '80
Reklama