UWAGA!

Stalowe pergole, kolor i różnorodność

 
Elbląg, Wizualizacja: Zarząd Zieleni Miejskiej w Elblągu
Wizualizacja: Zarząd Zieleni Miejskiej w Elblągu

 Wiadomo już, że nie będą to ścianki gabionowe, tak jak planowano wcześniej. Wybrano bowiem koncepcję, która zakłada dwa ciągi piesze plus miejsca siedzące, usytuowane w cieniu stalowych pergoli. Etap projektowy modernizacji skweru im. Mariana Sawicza, popularnie nazywanego "Pigalakami", dobiegł końca. Teraz rusza realizacja koncepcji.

 Jak informuje Zarząd Zieleni Miejskiej miejsce to, popularnie nazywane przez wielu elblążan „Pigalakami”, ma spełniać przede wszystkim dwie funkcje – komunikacyjną oraz rekreacyjno- wypoczynkową. Ostateczny projekt powstał po uwzględnieniu wszelkich uwag, które zostały skierowane do poprzednich koncepcji, a jego styl nawiązuje do ogrodów barokowych z osią główną biegnącą pośrodku skweru, od ul. 1 Maja do Parku Planty.
       Roboty ruszają już w najbliższy poniedziałek (3 czerwca). Obejmą one modernizację nawierzchni – zlikwidowane zostaną dotychczasowe placyki pod stoły oraz ławy, nastąpi regulacja spadków nawierzchni w stosunku do fontanny.
       Postawione zostaną nowe, stalowe pergole, które wchodzić będą w układ ciągów komunikacyjnych, tworząc wraz z zastosowanymi panelami ogrodzeniowymi efekt ażurowej ściany, za którą tło stworzą kwitnące rośliny. Po pergolach oraz panelach będą pięły się pnącza, które (gdy już się właściwie rozrosną) dadzą cień.
       Ustawione zostaną nowe ławki oraz kosze, nawiązujące do całości założenia - wg projektu będą one usytuowane w ciągach komunikacyjnych pod pergolami.
       W nowym projekcie uwzględnione zostały również opinie mówiące o zbyt małej ilości miejsc siedzących, zaprojektowano zatem 24 ławki, a więc dwukrotnie więcej niż dotychczas. 
      

 


       Ponadto oba kwietniki przy fontannie, a także trawniki po obu stronach skweru zostaną zagospodarowane zielenią. Z założenia ma być kolorowo oraz różnorodnie, ciekawie o każdej porze roku, istotna jest również trwałość roślin, bowiem trzeba pamiętać o tym, że jest to przestrzeń publiczna.
       Realizacja projektu ma się zakończyć jeszcze w czerwcu. Wartość projektu zamyka się w kwocie 180 tys. zł.
      

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
  • re-we-la-cja!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    woda w fontannie(2013-05-29)
  • ten płot z pierwszej foty to jak z konzentrationslager stutthof wygląda. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    matt_b_logowania(2013-05-29)
  • Mam nadzieję, że nie powstanie to co na pierwszym zdjęciu, bo to jest po prostu ogrodzenie, a nie pergola. Pewnie jeszcze postawią bramki i wprowadzą opłaty za wstęp. Przecież wystarczyłoby, żeby postawili nowe DREWNIANE (ale dobrze zaimpregnowane), ale w takiej formia jak było i też byłoby dobrze. Projektowi z wizualizacji mówię stanowcze NIE !!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Ambroży(2013-05-29)
  • co z tego że więcej ławek jak nie będzie stołów? stoły były bardzo praktyczne, można przy nich coś zjeść usiąść na przeciwko siebie a nie tylko gapic síę na fontanne
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Czytelnik_MOBI_84478(2013-05-29)
  • A gdzie stoły? Większa grupa ma część na ziemi siedzieć aby się słyszeć?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Turysta(2013-05-29)
  • Ławki Ławkami jakiś płotek powinien zabezpieczać fontannę. Jest to miejsce publiczne fakt, ale kąpiele w takiej wodzie powinny być zabronione. Woda taka jak na zdjęciu to nigdy tam nie będzie :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Pablo1988(2013-05-29)
  • A na te ławki bez oparcia to k@$#a jakaś moda jest ?!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Ogryzek(2013-05-29)
  • Cóż za cudowny projekt, ogrodzenie z pnączem z tyłu i szpaler ławek wzdłuż. To chyba jakaś kpina, ile zapłacono z ten projekt!? Siedzenie na ławce i gapienie się na fontannę nazywa się teraz miejscem rekreacji i spotkań?. Najlepiej by było odświeżyć istniejący już pomysł, który zdecydowanej większości pasuje. Koszt mniejszy i żółci mniej w organizmie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    jaśnie ja(2013-05-29)
  • Zgadzam się z przedmówcami. Projekt bez sensu. Jeśli już chcieliście robić na nowo, to trzeba było zachować poprzedni charakter. Fajnie można było siąść ze znajomymi, pogadać, pograć w karty, szachy, warcaby czy chińczyka... a teraz? Teraz to wygląda jak jedna wielka poczekalnia na dworcu albo do lekarza. Tylko siedzieć i gapić się jak sroka w gnat, ch*j wie gdzie...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Czytelnik_MOBI_85800(2013-05-29)
  • Zgadzam się z przedmówcami. Projekt bez sensu. Jeśli już chcieliście robić na nowo, to trzeba było zachować poprzedni charakter. Fajnie można było siąść ze znajomymi, pogadać, pograć w karty, szachy, warcaby czy chińczyka... a teraz? Teraz to wygląda jak jedna wielka poczekalnia na dworcu albo do lekarza. Tylko siedzieć i gapić się jak sroka w gnat, ch*j wie gdzie...
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Czytelnik_MOBI_85800(2013-05-29)
  • pierwsza wizualizacja jak obóz koncentracyjny. czy brak kogoś z fantazją w tym mieście?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    gregorDTC(2013-05-29)
  • co za marudzący naród no; ) i dlaczego ktoś wyżej sądzi, że ławki nie mają oparć. .. może tak okularki?
Reklama