UWAGA!

1 marca był Dniem Puszystych

 Elbląg, 1 marca był Dniem Puszystych

Ten dzień szczególnie poświęcony jest osobom, które wytrwale, choć często bez spektakularnych sukcesów, podejmowały i podejmują próbę walki ze swoimi komórkami tłuszczowymi, a także do tych wszystkich, którym udało się „zrzucić” zbędne kilogramy i, którzy dbają o swoje zdrowie, prowadząc higieniczny tryb życia.

Wszystkie osoby, które dbają o swoje serduszka oraz brzuszki, wiedzą, że redukcja tkanki tłuszczowej opiera się na ściśle określonych zasadach, których znajomość jest pomocna podczas stosowania diety.
     Każdy, kto interesuje się zasadami prawidłowego żywienia i aktywnością fizyczną oraz płynącymi z nich korzyściami zdrowotnymi, wpływem na zachowanie szczupłej sylwetki i dobrej kondycji ogólnej organizmu do późnych lat życia, dobrze wie, że ruch i prawidłowe odżywianie się są składowymi prozdrowotnego stylu życia i formą profilaktyki zdrowotnej.
     Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych rad, które usprawniają przemianę materii, zapewniając przy okazji smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie.
     
     Nie należy rezygnować ze śniadania, ponieważ poranny posiłek to porcja energii na dobry dzień. Rano poziom cukru we krwi jest najniższy w ciągu całej doby, co u osób chorych lub starszych może powodować trudności ze wstaniem z łóżka i zdolnością konstruktywnego myślenia. Toteż, by poprawić koncentrację, refleks i sprawność działania, należy zjeść np. muesli z owocami i jogurtem, twarożek z pomidorem i pieczywem żytnim lub kanapkę z wędliną i kiełkami oraz wypić sok. Ostatnio, dzięki nowoczesnym blenderom, modne stały się gęste koktajle powstałe ze zmiksowanych razem owoców: banana, cytryny i pomarańczy bądź mango. Koktajl taki zapewnia organizmowi potrzebny na „start” zastrzyk witamin.
     Lepiej jeść częściej, ale za to małe porcje, gdyż dietetycy zalecają spożywanie pięciu małych objętościowo posiłków dziennie. Mniejsze porcje pożywienia przyspieszają bowiem przemianę materii, dzięki czemu organizm otrzymuje porcję energii w krótkich odstępach czasowych. Zwiększa to naszą wydajność, a przy okazji poziom cukru we krwi pozostaje na tym samym poziomie, co zapobiega nagłym atakom głodu, który powoduje, że jemy wszystko, co mamy pod ręką, a najczęściej są to… słodycze.
     Należy wybierać produkty bogate w błonnik, gdyż owoce, warzywa i produkty z gruboziarnistego zboża to podstawa każdej zdrowej diety. Produkty takie zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, którego organizm potrzebuje około 30-35 gram na dobę. Błonnik jest ważny, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga perystaltykę jelit oraz pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie sytości, a tym samym przyczynia się do naszej smukłości.
     Należy się poruszać, gdyż ćwiczenia fizyczne dotleniają nasz organizm, poprawiają krążenie krwi, pobudzają metabolizm i powodują skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej. Nawet siedząc w pracy, możemy np. napinać poszczególne partie mięśniowe. Wytwarzanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia, powoduje nie tylko jazda na rowerze, pływanie, trucht, ale i piesze wędrówki. Wystarczy 30 minut spaceru, a poprawi się nie tylko krążenie naszej krwi, ale i nastrój.
     Należy umieścić w diecie produkty zawierające jod, gdyż jest on pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Jod zwiększa energię życiową i wpływa na układ nerwowy. Bogatym źródłem jodu są między innymi: ryby morskie, owoce morza, jaja, czosnek, cebula, czereśnie i wiśnie.
     Należy myśleć pozytywnie, gdyż stres wyzwala mechanizmy hormonalne powodujące wzrost apetytu i spowolnienie metabolizmu. W efekcie przybywa nam kilogramów, a poczucie własnej wartości zbyt często spada w dół, nieproporcjonalnie do faktycznych naszych zalet i zdolności.
     Należy pamiętać o białku, gdyż produkty bogate w białko, takie jak: rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, ryby, drób i nabiał, zawierają aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dieta bogata w proteiny podnosi poziom glukagonu - hormonu spalającego tłuszcz. Spalanie tkanki tłuszczowej wspomagają również owoce papai, ananas, pomidory oraz brokuły.
     Należy używać przypraw ziołowych, gdyż przyprawy nie tylko nadają daniom atrakcyjny smak, zapach i wygląd, ale przede wszystkim ułatwiają trawienie pokarmów. Dodatkowo ostre przyprawy sprawiają także, że szybciej czujemy się syci, a więc zjadamy mniej.
     Należy zdrowo spać, gdyż człowiek wyspany jest mniej podatny na stresy. Dodatkowo należy pamiętać, że wczesne kolacje sprzyjają smukłej sylwetce, gdyż tempo przemiany materii wieczorem spada o 10 proc., co oznacza, że wszelkie dodatkowe kalorie spożyte o tej porze powiększą zapasy tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, większość modelek i sportowców deklaruje, że ostatni posilę zjadają ok. godz. 18.
     Należy pić dużo wody, gdyż wypijanie około 2 litrów wody dziennie pobudza pracę nerek i pomaga skutecznie usunąć gromadzące się produkty przemiany materii. Zielona i czerwona herbata sprzyjają przemianie materii, poprawiają samopoczucie i powszechnie uważane są za źródło młodości.
     
     A zatem korzystajmy z dobrodziejstw, które daje nam natura, i żyjmy w zdrowiu 100 lat!
mk

Najnowsze artykuły w dziale Jej portEl

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama