UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblagu
Rek

O marnowaniu jedzenia – spotkanie z Martą Sapałą

 
Elbląg, O marnowaniu jedzenia – spotkanie z Martą Sapałą

W środę, 9 października, o godz. 18.00 zapraszamy do sali kinowej Biblioteki Elbląskiej na spotkanie w ramach cyklu #czytElnia, którego gościem będzie Marta Sapała – autorka książki „Na marne”, zbioru reportaży dotyczących problemu marnowania jedzenia. Wstęp wolny.

Marta Sapała (ur. 1974) – dziennikarka, jej teksty ukazywały się m.in. w Voyage, Polityce i Zwierciadle. Autorka książek „Mniej. Intymny portret zakupowy Polaków” (Wyd. Mamania 2014) i „Na marne” (Wyd. Czarne 2019).

O książce z opisu wydawcy:

Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media?

Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa.

Marta Sapała (ur. 1974) – dziennikarka, jej teksty ukazywały się m.in. w Voyage, Polityce i Zwierciadle. Autorka książek „Mniej. Intymny portret zakupowy Polaków” (Wyd. Mamania 2014) i „Na marne” (Wyd. Czarne 2019).

Spotkanie z autorką poprowadzi Aleksandra Buła.

Więcej informacji:

tel. (55) 611 00 13

Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • I co w związku z tym marnowaniem jedzenia???
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    2 0
    (2019-10-04)
  • ludzie za duzo jedza sa grubi i to jest marnotractwo, bo marnie wygladaja pozniej
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    2 0
    (2019-10-07)
  • Jedzenie marnuje się bo jest kiepskiej jakości np. wędliny w lodówce po kupieniu robia się śliskie, chleb, bułki plesnieje.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    (2019-10-09)
  • Sklepy w Elblągu zamiast obniżac ceny artykułu trzymają do końca a potem nie sprzedadza i w śmietniku laduje towar.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    (2019-10-09)
  • Handlowcy nadal jak za PRLu nic ich nie nauczyło by robić promocję tak jak to jest na zachodzie w świecie. Towar po południu już jest tańszy a w Polsce leży nieraz tydzień i ta sama cena. Zryjcie sami handlowcy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    (2019-10-09)
  • Dzieci tyją bo w szkołach bieznie zniknęły lub zarosły trawą, kiedyś w szkolach się biegało teraz WF na odwał bo strajk włoski.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 1
    (2019-10-09)
  • przyjdź na spotkanie, o tym jest książka
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2019-10-09)
  • wymysla takie gmo ze nic sie nie zmarnuje bo bedzie sztuczne i przestanie gnic jak frytki z macdonalna, czy to zalatwi sprawe ? jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze, zreszta problemem jest dystrybucja, jesli w takiej stolowce zlewki odbieral jakis pan ze wsi i karmil tym swinie to nic sie nie marnowalo, a teraz na kazdym kroku regulacje i przez to system sie psuje i placz oj ile jedzenia sie marnuje, taki piekarz oddal za darmo chleb to go udupili ze splajtowal
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    (2019-10-09)
  • A dziewczyny w latach 60 jakie mialy zgrabne tyleczki,a teraz ? Same krolowe cellulitu.Zalamany Garbusiarz cyklisya
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 2
    Zbyszek1(2019-10-10)
Reklama