Brak jakichkolwiek działań byłej i aktualnej władzy (Wódz w tej kadencji, za poprzedniej Wice) dotyczących bezpieczeństwa wygląda na autorski program lub eksperyment na żywym organizmie lokalnej społeczności. Bezrefleksyjnie rozszerzał obszary bezprawia wokół wyspecjalizowanych sklepów alkoholowych. Przykład ul. Słoneczna, gdzie codzienne od ponad 3 lat od otwarcia do zamknięcia ta sama grupa Patoli, żłopanie wódy i innych używek jawnie bez krępacji, zaśmiecanie terenu, bród i szalet publiczny na chodniku tuż przy Szkole i Przedszkolu. Władza ma w głębokim poważaniu zapewnienie bezpieczeństwa i porządku publicznego. Patroli Policji lub Straży miejskiej, kamer monitoringu nieustające ZERO. Decydenci czekają pewnie na zdarzenia takie jak ostatnio w Międzyzdrojach.
Taki gospodarz, dokładnie jak poprzedni, - lenie, brak działań naprawczych, - uśmieszek - głupawy, - pensyjka leci, pyknie się parę piekarczyków I aby do emerytury, - nie żal mi Was - absorbencies Tumanum" - tak wybieracie, to I tak macie, ja na szczęście jestem już wolny od tych dewastatorów, choć Elbląg zawsze był I pozostanie w mym sercu, to nieszczęśliwe miasto- zrujnowane w czasie wojny, rujnowane po wojnie, I nadal dewastowane obecnie.