Ponad 40 proc. skontrolowanych przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Olsztynie przetworów z mięsa czerwonego zawierało tańsze dodatki w postaci skrobi czy surowców sojowych. Kontrola nie objęła regionu elbląskiego.
Opublikowane przez Inspektorat dane to efekt kontroli przeprowadzonych w drugim kwartale tego roku u sześciu spośród 24 producentów przetworów z mięsa czerwonego w województwie warmińsko-mazurskim. Kontrola ta nie obejmowała rejonu elbląskiego.
– W 2012 roku tutejszy Inspektorat nie prowadził kontroli w regionie elbląskim w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego – wyjaśnia Andrzej Pianowski z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Olsztynie.
Informacje dotyczące jakości handlowej pozostałych artykułów rolno-spożywczych, które zostały objęte kontrolą WIJHARS w Olsztynie zostały zamieszczone na stronie Inspektoratu.
– W 2012 roku tutejszy Inspektorat nie prowadził kontroli w regionie elbląskim w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego – wyjaśnia Andrzej Pianowski z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych w Olsztynie.
Informacje dotyczące jakości handlowej pozostałych artykułów rolno-spożywczych, które zostały objęte kontrolą WIJHARS w Olsztynie zostały zamieszczone na stronie Inspektoratu.
oprac.mw