UWAGA!

I w apteczce, i w kosmetyczce (Opowieści z lasu, odc.118)

 
Elbląg, Mydlnica lekarska
Mydlnica lekarska (fot. 12019/Pixabay)

Arabowie leczyli nią choroby skóry, pasterze starożytnej Grecji i Rzymu używali jej do odtłuszczania owczego runa, a Holendrzy dodawali ją do piwa. Dziś ziele to jest ważnym składnikiem szamponów oraz innych kosmetyków, a także leków. Mydlnicę lekarską można spotkać m.in. na Mierzei Wiślanej.

Dorasta do wysokości nawet 80 centymetrów, ma podłużne liście i kwiaty o średnicy sięgającej nawet dwóch centymetrów. Kwitnie od czerwca do września i jest zapylana przez ćmy, które wieczorami wabi wydzielanym zapachem – czytamy na stronie Miejskiego Ogrodu Botanicznego w Zabrzu, który opisuje tę roślinę.
       Surowcem mydlnicy lekarskiej, nazywanej czasami "mydlnikiem" lub "psim goździkiem", jest jej kłącze. To ono zawiera saponiny, czyli substancje, które bardzo dobrze pienią się w wodzie.
       "Pierwsi amerykańscy osadnicy, którzy przywieźli mydlnicę lekarską ze sobą z Anglii, używali piany do czyszczenia prawie wszystkiego – od koronek przy bieliźnie do łodzi, a także do spilśniania (filcowania) wełnianych tkanin. Nazywano ją nawet z tej okazji ziołem pilśniarzy. Pod wpływem pocierania pianą z mydlnicy wełniany filc nabierał grubości i robił się nieprzemakalny" – opowiada Joanna Halena w swoim artykule "A jednak się pieni", umieszczonego na łamach czasopisma Wróżka (nr 2/2010).
       Saponiny działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i moczopędnie. Jak podaje portal ekologia.pl to sprawia, że kłącze mydlnicy używane jest do leczenia układu oddechowego oraz nieżytów jelit czy żołądka.
       "Ma działanie antyseptyczne, właśnie dlatego wykorzystuje się ją również w sposób zewnętrzny do leczenia skóry, sprawdza się przede wszystkim w leczeniu egzem oraz świądów skóry" – czytamy w artykule na ten temat. - "(...) Jako jeden ze składników ziołowych preparatów, mydlnica w jest wykorzystywana do hamowania wypadania włosów oraz leczenia łojotoku skóry głowy".
       Również i przemysł kosmetyczny sięga po tę roślinę – jest składnikiem szamponów, żeli do mycia twarzy oraz ciała, płynów do kąpieli.

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Najnowsze artykuły w tym dziale

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama