UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Rek

Kiedyś robiono z niej wino, dziś to cenna roślina miododajna (Opowieści z lasu, odc. 185)

 
Elbląg, Kiedyś robiono z niej wino, dziś to cenna roślina miododajna  (Opowieści z lasu, odc. 185)
fot. Palmik/Pixabay

Kiedyś wierzono, że śliwa tarnina daje moc do walki z przeciwnościami losu, a jej kolce odstraszają leśne demony. Dziś to roślina miododajna, a jej owoce są chętnie zjadane przez ptaki. Nadleśnictwo Elbląg postanowiło, że w tym roku w swoich lasach posadzi blisko 300 tys. drzew, w tym wspomniany krzew. 

Jak czytamy w Encyklopedii Leśnej  krzew ten urasta do wysokości czterech metrów, ma cierniste pędy i rodzi granatowe owoce, pokryte nalotem, które długo utrzymują się na gałęziach. Rośnie na terenie całego kraju (poza wyższymi partiami gór), jest ciepło- i światłolubny, a także odporny na suszę. Śliwę tarninę można spotkać wzdłuż dróg, na miedzach wśród pól, a także w lasach liściastych. 

- Tarnina kwitnie obficie wiosną, później pojawiają się owoce, które długo utrzymują się na gałęziach. Chętnie zjadają je ptaki - wyjaśnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. 

"Dopóty nie zostały rozpowszechnione uprawy sadownicze śliw różnych odmian, dopóki tarki miały spore znaczenie w kuchniach wielu narodów. Francuzi z niedojrzałych owoców robili marynaty w occie, a z dojrzałych likier zwany prunelle. Niemcy, podobnie jak Rosjanie, używali tarek do destylacji wysokoprocentowych alkoholi. W Polsce wyrabiano z nich wino; liczyły się zwłaszcza jako komponent wzbogacający smak" - wyjaśniają Marcin Scelina i Edward Marszałek w swojej publikacji "Krzewmy krzewy" (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2015, s.87)

Roślina ta jest także ceniona za swoje właściwości lecznicze.

" Kwiaty rośliny mają działanie napotne i moczopędne, dzięki temu ułatwiają oczyszczanie i odtruwanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Sprawdzają się wobec tego w leczeniu dny moczanowej czy reumatyzmu. Doskonale nadają się do leczenia chorób układu moczowego, między innymi kamicy nerkowej czy zapalenia pęcherza" - czytamy na portalu ekologia.pl. - "Owoce tarniny doskonale nadają się do leczenia nieżytów żołądka i jelit, również tych występujących u dzieci i starszych osób. Pomagają leczyć stany zapalne oraz nadmierną fermentację w jelitach, która objawia się na przykład wzdęciami i gazami". 

 

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem (od najstarszych opinii)
Pokazuj od
najnowszych
Pokazuj od budzących
największe emocje
Reklama