UWAGA!

Kiedyś robiono z niej wino, dziś to cenna roślina miododajna (Opowieści z lasu, odc. 185)

 Elbląg, Kiedyś robiono z niej wino, dziś to cenna roślina miododajna  (Opowieści z lasu, odc. 185)
fot. Palmik/Pixabay

Kiedyś wierzono, że śliwa tarnina daje moc do walki z przeciwnościami losu, a jej kolce odstraszają leśne demony. Dziś to roślina miododajna, a jej owoce są chętnie zjadane przez ptaki. Nadleśnictwo Elbląg postanowiło, że w tym roku w swoich lasach posadzi blisko 300 tys. drzew, w tym wspomniany krzew. 

Jak czytamy w Encyklopedii Leśnej  krzew ten urasta do wysokości czterech metrów, ma cierniste pędy i rodzi granatowe owoce, pokryte nalotem, które długo utrzymują się na gałęziach. Rośnie na terenie całego kraju (poza wyższymi partiami gór), jest ciepło- i światłolubny, a także odporny na suszę. Śliwę tarninę można spotkać wzdłuż dróg, na miedzach wśród pól, a także w lasach liściastych. 

- Tarnina kwitnie obficie wiosną, później pojawiają się owoce, które długo utrzymują się na gałęziach. Chętnie zjadają je ptaki - wyjaśnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. 

"Dopóty nie zostały rozpowszechnione uprawy sadownicze śliw różnych odmian, dopóki tarki miały spore znaczenie w kuchniach wielu narodów. Francuzi z niedojrzałych owoców robili marynaty w occie, a z dojrzałych likier zwany prunelle. Niemcy, podobnie jak Rosjanie, używali tarek do destylacji wysokoprocentowych alkoholi. W Polsce wyrabiano z nich wino; liczyły się zwłaszcza jako komponent wzbogacający smak" - wyjaśniają Marcin Scelina i Edward Marszałek w swojej publikacji "Krzewmy krzewy" (Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2015, s.87)

Roślina ta jest także ceniona za swoje właściwości lecznicze.

" Kwiaty rośliny mają działanie napotne i moczopędne, dzięki temu ułatwiają oczyszczanie i odtruwanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Sprawdzają się wobec tego w leczeniu dny moczanowej czy reumatyzmu. Doskonale nadają się do leczenia chorób układu moczowego, między innymi kamicy nerkowej czy zapalenia pęcherza" - czytamy na portalu ekologia.pl. - "Owoce tarniny doskonale nadają się do leczenia nieżytów żołądka i jelit, również tych występujących u dzieci i starszych osób. Pomagają leczyć stany zapalne oraz nadmierną fermentację w jelitach, która objawia się na przykład wzdęciami i gazami". 

 

oprac. mw

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama