UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Miażdży dziobem z ogromną siłą (Opowieści z lasu, odc. 203)

 
Elbląg, Miażdży dziobem z ogromną siłą   (Opowieści z lasu, odc. 203)
fot. 55rova/Pixabay

Jest większy od wróbla i dużo mniejszy od gawrona, ale siła, z jaką miażdzy twarde pestki jest imponująca. Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane, można go spotkać m.in. na terenie Wysoczyzny Elbląskiej. Zimą grubodziób zwyczajny znacznie bardziej widoczny jest w karmnikach dla ptaków.  

Jak podaje Encyklopedia Leśna długość ciała grubodzioba zwyczajnego waha się pomiędzy 16,5 a 18 cm, a osiąga on masę od 46 do 70 g. Ptak ten ma grubą szyję, dużą głowę i masywny dziób.

"(...) Ma tak niezwykle rozwinięte mięśnie poruszające dziób, że siła jego zgryzu dochodzi do... 40 kg" – wyjaśnia Arek Glas w artykule umieszczonym na łamach strony kampanii "Jestem na pTAK". - "Dzięki temu świetnie sobie radzi z rozgniataniem twardych pestek wiśni, czereśni i innych owoców. Całkowicie ignoruje za to miąższ otaczający pestki. W sezonach poza-czereśniowych, Grubodziób uwielbia buczynę, nasiona wiązów i grabów. Stąd też jego ludowa nazwa Grabołusk. Na wiosnę zajada pąki i gąsienice, późnym latem - maliny, tarninę i owoce dzikiej róży. Ma więc bardzo zdrową dietę i prawdopodobnie żadnych kłopotów z cholesterolem..."

Encyklopedia Leśna informuje, że grubodziób jest gatunkiem wędrownym, a część osobników zimuje w kraju. Wiosną zaczyna okres godowy.

"Grubodziób gniazduje w koronach drzewach. Składa jaja na przełomie kwietnia i maja. Drugi lęg jest dość rzadki. Najczęściej pojawia się 4-5 jaj. Pisklęta przebywają w gnieździe do dwóch tygodni" – czytamy na portalu ekologia.pl.

Szacuje się, że w Polsce żyje od 200 do 400 tys. par grubodziobów. 

 

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
Reklama