To pracownie na miarę XXI, takie, których pozazdrościć mogą nawet profesjonalni restauratorzy i hotelarze. Wyposażone w wysokiej klasy sprzęt: kuchnia, pracownia czekolady, kremów i mas, sala restauracyjna, a nawet hotelowe pokoje i apartamenty już za kilka tygodni zapełnią się uczniami. - Ten remont to prawdziwa rewolucja – przyznaje Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Zobacz fotoreportaż.
- W Elblągu udało nam się stworzyć nowoczesny model edukacji – podkreślał podczas dzisiejszej uroczystości Artur Zieliński, wiceprezydent Elbląga. – Mamy bogatą ofertę w zakresie kształcenia zawodowego. Cieszy się ona zainteresowaniem młodzieży, na co wskazują ostatnie nabory do szkół ponadgimnazjalnych. Dzięki otrzymanym funduszom ta szkoła jest na wskroś nowoczesna i spełnia wymogi unijne. Wyposażenie nie ustępuje temu, którym dysponują nawet renomowane hotele i restauracje w Europie – dodał wiceprezydent.
- Turystyka musi być obszarem, w który wejdziemy i który da nam miejsca pracy – dodał Grzegorz Nowaczyk, członek zarządu województwa. – Dlatego ten projekt jest tak ważny. Usługi hotelarskie czy restauracyjne muszą być świadczone na najwyższym poziomie. Ta szkoła otrzymała nowoczesne narzędzia, dzięki którym będzie mogła wykształcić nowoczesną kadrę.
Bez remontu i doposażenia trudno byłoby „gastronomikowi”, szkole z ponad 60-letnią tradycją, wejść w nowoczesność. Budynek z lat 30-tych ubiegłego stulecia wymagał pomoc. Ponadto sprzęt znajdujący się w pracowniach odbiegał od standardów europejskich.
- W kwietniu rozpoczęły się prace remontowe – mówiła Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. – Po zdjęciu instalacji, posadzek i starej glazury zostały gołe mury i ziemia. Tempo prac było kosmiczne i już we wrześniu zobaczyliśmy efekty. Ten remont to prawdziwa rewolucja – dodała.
Uczniowie mają do dyspozycji trzy pracownie do sporządzania potraw z różnych surowców; pracownię cukierniczo-piekarniczą (wypieki ciast i pieczywa); pracownię czekolady (tu sporządzane będą wyroby czekoladowe, a także elementy dekoracji); pracownię kremów i mas; pracownię obsługi konsumenta (tu adepci kelnerstwa będą dobierać szkło, ustawiać naczynia, dobierać obrusy i serwetki, a także uczyć się zasady obsługi klienta); pracownię kuchni profesjonalnej, pracownię sali restauracyjnej, pracownię sensoryczną (to fenomen na skalę europejską – tu młodzież będzie uczyć się oceny jakości produktów). Jest też pracownia hotelarska (nowość!), na którą składa się 6 pokoi oraz dwa apartamenty plus recepcja. Są także pracownie: mikrobiologiczna, chemiczna, audiowizualna.
Wszystkie świetnie wyposażone, nowoczesne, za kilkanaście dni wypełnią się uczniami.
- Dzięki zaangażowaniu prezydenta Elbląga udało się także uporządkować teren wokół szkoły – pojawiła się zieleń, zmodernizowaliśmy boisko z nową bieżnią – podkreśla dyrektor Maria Dobosz. – Ponadto wymieniona została instalacja CO, jest nowa instalacja wentylacyjna, wodno-kanalizacyjna i częściowo wymieniona została elektryczna. Jest też podjazd dla osób niepełnosprawnych. Stwarzamy takie warunki, by nasz uczeń mógł chodzić z podniesioną głową i miał pewność, że nie ustępuje w niczym innym – dodała.
Projekt „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego z uwzględnieniem dostosowania do standardów unijnych w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach RPO Warmia i mazury na lata 2007-2013. Całkowity koszt realizacji: 9. 322. 810 zł – dofinansowanie ze środków unijnych – 5. 870. 066 zł.