Smaku i aromatu jej owoców nie da się pomylić z czymkolwiek innym. To bylina z rodziny różowatych, która budzi powszechną sympatię, nic zatem dziwnego, że twórcy legendarnego programu telewizyjnego Tik - Tak postanowili jej imieniem nazwać jedną z postaci. Zając Poziomka bawił i uczył kolejne pokolenia młodych widzów, z entuzjazmem opowiadając o swoich przygodach. Wracając jednak do lasu: w Polsce spotkamy trzy, dziko rosnące gatunki poziomki.
Jak czytamy w Encyklopedi Leśnej bylina ta urasta do 30 cm wysokości, ma długie rozłogi (czyli pędy), liście złożone z trzech, piłkowanych na brzegach listków, białe kwiaty.
- Poziomki rosną na poboczach leśnych dróg, obrzeżach lasów i zrębów, na polanach, w miejscach nasłonecznionych - opowiada Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Pierwsze owoce pojawiają się w czerwcu i są dostępne przez całe lato.
Są one cenione za swoje właściwości.
"Poziomki musimy pochwalić zwłaszcza za bogactwo kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Poza tym zawierają też: białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B7 i B9), witamina C, E i K, a spośród związków mineralnych najbardziej obfitują w cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Niemniej istotna jest w przypadku poziomek zawartość kwasów organicznych, z których najważniejsze to salicylowy, jabłkowy i cytrynowy" - wylicza Elżbieta Gwóźdź w swoim artykule na temat poziomki, umieszczonym na łamach portalu ekologia.pl.
Cenionym surowcem zielarskim są również liście. Opowiada o nich Edyta Nowicka z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.
"Krystyna Alagor w książce Medycyna zapomniana umieszcza ziele poziomki wśród ziół oczyszczających krew z toksyn i złogów, wskazuje też owoce poziomki jako dobre źródło wapnia, polecając je do wprowadzenia do diety wzbogacającej nas w ten mikroelement" - wyjaśnia w swoim artykule "Wyprawa na poziomki". - "Poziomka nadaje się także na maseczkę ze względu na właściwości rozjaśniające cerę, a co ciekawe jako składnik pasty do zębów – ze względu na kwas salicylowy rozpuszczający kamień nazębny".
- Poziomki rosną na poboczach leśnych dróg, obrzeżach lasów i zrębów, na polanach, w miejscach nasłonecznionych - opowiada Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Pierwsze owoce pojawiają się w czerwcu i są dostępne przez całe lato.
Są one cenione za swoje właściwości.
"Poziomki musimy pochwalić zwłaszcza za bogactwo kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Poza tym zawierają też: białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6, B7 i B9), witamina C, E i K, a spośród związków mineralnych najbardziej obfitują w cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Niemniej istotna jest w przypadku poziomek zawartość kwasów organicznych, z których najważniejsze to salicylowy, jabłkowy i cytrynowy" - wylicza Elżbieta Gwóźdź w swoim artykule na temat poziomki, umieszczonym na łamach portalu ekologia.pl.
Cenionym surowcem zielarskim są również liście. Opowiada o nich Edyta Nowicka z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.
"Krystyna Alagor w książce Medycyna zapomniana umieszcza ziele poziomki wśród ziół oczyszczających krew z toksyn i złogów, wskazuje też owoce poziomki jako dobre źródło wapnia, polecając je do wprowadzenia do diety wzbogacającej nas w ten mikroelement" - wyjaśnia w swoim artykule "Wyprawa na poziomki". - "Poziomka nadaje się także na maseczkę ze względu na właściwości rozjaśniające cerę, a co ciekawe jako składnik pasty do zębów – ze względu na kwas salicylowy rozpuszczający kamień nazębny".
mw