
Z owoców tej rośliny robi się dżemy, syropy, kompoty, soki czy nalewki, a są one cenione za swoje właściwości antybakteryjne oraz uspokajające. Szacuje się, że w Polsce występuje około 100 gatunków jeżyn. Co ciekawe badaniem rodzaju Rubus, do którego należą, zajmuje się specjalnie wyodrębniony dział botaniki, czyli batologia.
Do najbardziej pospolitych gatunków zalicza się jeżynę fałdowaną oraz popielicę. Jak czytamy w artykule Adama Robińskiego "Czerwono – czarna uczta" (Echa Leśne, nr 2 (628), 2017, s.26-27) tę pierwszą charakteryzują smaczne i soczyste owoce. Spotkać ją można na terenach nasłonecznionych, na polach, łąkach, przy miedzach, rowach. "Pełne kolców pędy dorastają do wysokości 1,5 m, a jesienią pochylają się łukowato pod ciężarem owoców. Tworzą zwykle, wraz z równie pospolitą kruszyną, nieprzebyty gąszcz zarośli" – opisuje ją autor. Z kolei jeżynę popielicę charakteryzują owoce, sinoczarne, o niebieskawym połysku, wyglądające na lekko oszronione. Jak zaznacza Adam Robiński są one kwaśne, dlatego najlepiej nadają się do celów zielarskich. Rośnie w lasach, parkach, ogrodach.
Cenione są ze względu na swoje właściwości.
"Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu sprawia, że mają one właściwości uspokajające, co polecane jest kobietom w okresie menopauzy. Dodatkowo charakteryzują się dużą zawartością kwasu elagowego, który to posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz co ciekawe antynowotworowe" – tak opisuje to Karolina Prange w swoim tekście "Leśne skarby – jeżyny to samo zdrowie", umieszczonym na łamach strony Nadleśnictwa Łopuchówko.
Jak uzupełnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg właściwości lecznicze wykazują także liście.
- Są one stosowane od bardzo dawna jako środek hamujący krwawienie, ściągający, przeciwzapalny. Napar z liści stosuje się także w przypadku problemów związanych z układem trawiennym, biegunkach, wzdęciach czy nieżytach. Można nim płukać także gardło oraz jamę ustną, wtedy pomoże w takich dolegliwościach jak angina, choroby dziąseł, owrzodzenia - wylicza leśnik.
Cenione są ze względu na swoje właściwości.
"Duża zawartość witamin z grupy B oraz magnezu sprawia, że mają one właściwości uspokajające, co polecane jest kobietom w okresie menopauzy. Dodatkowo charakteryzują się dużą zawartością kwasu elagowego, który to posiada właściwości antywirusowe, antybakteryjne oraz co ciekawe antynowotworowe" – tak opisuje to Karolina Prange w swoim tekście "Leśne skarby – jeżyny to samo zdrowie", umieszczonym na łamach strony Nadleśnictwa Łopuchówko.
Jak uzupełnia Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg właściwości lecznicze wykazują także liście.
- Są one stosowane od bardzo dawna jako środek hamujący krwawienie, ściągający, przeciwzapalny. Napar z liści stosuje się także w przypadku problemów związanych z układem trawiennym, biegunkach, wzdęciach czy nieżytach. Można nim płukać także gardło oraz jamę ustną, wtedy pomoże w takich dolegliwościach jak angina, choroby dziąseł, owrzodzenia - wylicza leśnik.
oprac. mw