UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Szkoła ta, od lipca 1949 roku do końca 1951 roku mieściła się w przedwojennym niemieckim szpitalu garnizonowym przy ówczesnej ul. Długiej 35 - obecnie od 1956 roku ul. J.A. Komeńskiego. Następnie z początkiem 1952 roku została przeniesiona do Bożkowa koło Kłodzka, a na jej miejscu 1.03.1952 roku został powołany 110 Garnizonowy Szpital Wojskowy z Przychodnią, obecnie od 2011 roku Szpital Miejski. A tak na marginesie, to w tamtym czasie bardzo poważnie rozważano założenie w Elblągu Wyższej Szkoły Rolniczej, która ostatecznie powstała 31.05.1950 roku w Olsztynie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4
    0
    ad remus(2025-05-18)
  • @ad remus - No właśnie... tam miała powstać Wyższa Szkoła Rolnicza, z uwagi na różnorodność gleb, Żuławy i Wysoczyzna... ale nasze durne władze nie poparły Komisji z Wwy, pod kierownictwem prof. Wawrzyczka. Z drugiej strony studiowałem w Olsztynie i moglem być w innym mieście Olsztynie i poznać uroki samodzielnego życia. Byłem "ulubieńcem" Prof. Wawrzyczka i doprowadził mnie do " komisu" bo jak stwierdził na pierwszym egzaminie... nie widywał nie na wykładach z chemii. Inni nie zdawali, gdy przeganiali Jego koty które chodziły po stołach. Komis zdałem, a potem egzamin inżynierski, którego był przewodniczącym komisji egzaminacyjnej. Zmarł młodo w wieki 56 lat... odwiedziłem Jego grób w Cieszynie skąd pochodził. @SJC
Reklama