UWAGA!

Rosną apetyty elblążan

Według otrzymanych z Miejskiego Handlu mięsem informacji, w roku ubiegłym nastąpił dalszy wzrost spożyci mięsa, wędlin, tłuszczów i innych wyrobów mięsnych, informował Głos Elbląga z 27 stycznia 1959 r.

Ogólnie w roku 1958 elblążanie spożyli 3.363.68 tony mięsa, tłuszczów i wędlin.
     Roczne spożycie masy mięsno tłuszczowej na jednego mieszkańca wynosiło w ubiegłym roku przeciętnie 44,8 kg. Jeden mieszkaniec Elbląga wydał przeciętnie w ciągu roku 998,14 zł na mięso, wędliny, tłuszcz i inne wyroby mięsne.
     Dla informacji podajemy, że dla przewiezienia 3.363.68 tony masy mięsno-tłuszczowej potrzeba było 1.345 samochodów ciężarowych o ładowności 2,5 tony. Jak wynika w przytoczonej informacji, apetyty elblążan na mięso i wyroby mięsne są nienajgorsze.
oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Najnowsze artykuły w dziale Dawno temu

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama