Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 20-11-2017, imieniny Anatola, Sędzimira
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Jesienne spacery. Jesienne spacery.

Rosną apetyty elblążan

Według otrzymanych z Miejskiego Handlu mięsem informacji, w roku ubiegłym nastąpił dalszy wzrost spożyci mięsa, wędlin, tłuszczów i innych wyrobów mięsnych, informował Głos Elbląga z 27 stycznia 1959 r.

Ogólnie w roku 1958 elblążanie spożyli 3.363.68 tony mięsa, tłuszczów i wędlin.
     Roczne spożycie masy mięsno tłuszczowej na jednego mieszkańca wynosiło w ubiegłym roku przeciętnie 44,8 kg. Jeden mieszkaniec Elbląga wydał przeciętnie w ciągu roku 998,14 zł na mięso, wędliny, tłuszcz i inne wyroby mięsne.
     Dla informacji podajemy, że dla przewiezienia 3.363.68 tony masy mięsno-tłuszczowej potrzeba było 1.345 samochodów ciężarowych o ładowności 2,5 tony. Jak wynika w przytoczonej informacji, apetyty elblążan na mięso i wyroby mięsne są nienajgorsze.

oprac. Olaf B.
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama