UWAGA!

Certyfikat dla elbląskiego browaru

 Elbląg, Elbląska spółka Elbrewery - posiadająca browar w Elblągu i Braniewie - otrzymała certyfikat bezpieczeństwa produkcji żywności
Elbląska spółka Elbrewery - posiadająca browar w Elblągu i Braniewie - otrzymała certyfikat bezpieczeństwa produkcji żywności

Elbląska spółka Elbrewery uzyskała - po ponad półtorarocznych staraniach - certyfikat bezpieczeństwa produkcji żywności HACCP.

W dniach 29-20 października w zakładach należących do Elbrewery w Elblągu i Braniewie przeprowadzono kontrolę bezpieczeństwa procesu produkcji. Zwracano szczególną uwagę na bezpieczeństwo produkcji pod względem biologicznym, chemicznym oraz fizycznym. Pozytywny wynik kontroli otworzył browarowi drogę do certyfikatu. Starania o jego uzyskanie trwały od maja 2000 roku.
     - Znajdujemy się w czołówce browarów związanych z holenderskim Heinekenem - mówi Roman Korzeniowski, dyrektor techniczno-produkcyjny Elbrewery. - Wśród 137 zakładów tylko 18 - w tym i my - posiada certyfikat HACCP.
     Korzyść, jaka płynie z posiadania przez elbląski browar certyfikatu, to przede wszystkim łatwiejszy dostęp do unijnych rynków.
     - Unia Europejska zaleciła producentom żywności starania o ten certyfikat - tłumaczy Korzeniowski. - Jest to oczywiście dobrowolne, lecz jego uzyskanie świadczy o jakości produktu. Jest to niezwykle ważne podczas prowadzenia rozmów handlowych z eksporterami piwa.
     Nie jest to pierwszy certyfikat elbląskiego browaru. W 1997 roku Elbrewery otrzymało certyfikat zarządzania jakością ISO 9001. W roku przyszłym rozpoczną się starania o potwierdzenie jakości związanej z ochroną środowiska oraz bezpieczeństwem i higieną pracy.
     - To wszystko potwierdza fakt, że posiadamy bardzo wysoki standard techniczny oraz wykwalifikowaną załogę - dodaje Roman Korzeniowski.
OP

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
  • Certyfikat a za co? Jestem namiętnym piwoszem. Codziennie spożywam tego minimum 2 metalowe. Piwo elbląskie stacza się po równi pochyłej, gdzieś od 1996 roku. EB w początku lat dziewięćdziesiątych to była poezja - teraz to jedno z powiedzmy poprawnych smakowo i kompozycyjnie piw. Specjal i owszem - smakuje, ale także się psuje. A więc certyfikat??? A za cóż??????
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    AborygenMiejscowy(2001-12-18)
  • Nasz kochany browar-trzeba mu to przyznac poprawil ostatnio swoj wizerunek,a co najwazniejsze jakosc,,pifka,, teraz nawet Ok..im i Ty..ie-mu nie podskocza
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    sTUDENCIK(2001-12-19)
  • Do sTUDENCIKa: Widzę, że nie piłeś wspomnianych marek piwa. Chyba że oprócz otępienia umysłowego cierpisz także na przytępienie zmysłu smaku.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Maksiu(2001-12-19)
  • może i eb spadło na psy a specjal powoli dostosowuje sie do poziomu podłogi to jedna popieram studencika : tyskie to popłuczyny jakich mało! okocim tez niczym nie imponuje chociaż jest nieco poprawniejsze od tyskiego. panowie ! pijmy Eb bo sie żywcem okocim. (powiedział Hevelius do Millera)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    prezes(2001-12-19)
  • Co??????????? Jak porownam piwo elblaskie z zachodnimi markami piwa to wogole nie ma porownania!!!!!!!!
  • Kitty, nie z zachodnimi, tylko w południowymi, a dokładniej z czeskimi. A co Ci heineken smakuje albo tuborg czy inne axe? Złoty Bażant (ale czeski, a nie ten, co go rozlewją w Poznaniu) jest the beściakiem wśród piw, a na drugim i na pierwszym wśród mocnych ciemnych - Guinnes
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    piwowar żuławski(2001-12-19)
  • Piwowar Żuławski, Złotego Bażanta rozlewają w Leżajsku, zaś Poznań zajął się Pilsnerem, który również stracił na smaku (w porównaniu do początku lat 90-tych).
  • Co do piw to macie rację, z elbląskich napoi godnymi polecenia (według gustów oczywiście) to: Specjal czarny, Specjal czerwony i Porter. A teraz słówko do autora artykułu: jeśli piszesz o elbląskim browarze to nie dawaj zdjęcia braniewskiego browaru, tylko naszego. (takie małe co nie co)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Piwoszek(2001-12-22)
  • do AborygenMiejscowy: ktos mial racje mowiac, ze zachowujesz sie koles jak maruda!!!
  • O przepraszam znowu komuś nadepnąłem na odcisk - w tym wypadku do tego z certyfikatem. Być może jestem monotematyczny, ale tak niestety ta rzeczywistość wygląda. Se la vi.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    AborygenMiejscowy(2001-12-24)
  • Od razu widać, ze jesteś Aborygenie miejscowy, a nie francuski :-)
  • Chciałem być komunikatywny, a Dyzio lubi po francusku - proszę bardzo "c'est la vie".Pozdrowienia
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    AborygenMiejscowy(2001-12-25)
Reklama