Elbląska inspekcja handlowa przeprowadziło kontrole jakości i prawidłowości oznakowania pieczywa, znajdującego się w sklepach i piekarniach.
Kontrole przeprowadzone przez PIH w pięciu sklepach spożywczych i pięciu piekarniach wykazały, że jakość badanego pieczywa, jak i prawidłowość funkcjonowania zakładów piekarniczych nie budzi zastrzeżeń.
W nielicznych partiach pieczywa stwierdzono, że zawartość soli nieznacznie przewyższa normy i to zarówno w chlebie wypiekanym tradycyjnie, jak i z dodatkiem polepszaczy. Producenci pieczywa zadeklarowali jednak, że wzmogą nadzór nad procesem technologicznym, w tym nad prawidłowym dozowaniem soli.
Nie stwierdzono natomiast żadnych nieprawidłowości w wadze pieczywa. Gramatura odpowiadała zadeklarowanej przez producentów. W sklepach spożywczych inspektorzy nie stwierdzili, żeby do sprzedaży oferowane było czerstwe pieczywo lub przeterminowana tarta bułka.
- Wszystkie kontrolowane placówki posiadają pozytywne opinie organów sanitarnych, dopuszczające obiekty do działalności - informuje Bronisława Walawska-Pawlak, dyrektor delegatury IH w Elblągu. - W dniu kontroli stan sanitarno-porządkowy również nie budził zastrzeżeń. Tylko w jednym zakładzie produkcyjnym stwierdzono, że jedna z wag elektronicznych nie posiada cech legalizacji. Właściciela piekarni ukarano mandatem w wysokości 50 złotych.
W nielicznych partiach pieczywa stwierdzono, że zawartość soli nieznacznie przewyższa normy i to zarówno w chlebie wypiekanym tradycyjnie, jak i z dodatkiem polepszaczy. Producenci pieczywa zadeklarowali jednak, że wzmogą nadzór nad procesem technologicznym, w tym nad prawidłowym dozowaniem soli.
Nie stwierdzono natomiast żadnych nieprawidłowości w wadze pieczywa. Gramatura odpowiadała zadeklarowanej przez producentów. W sklepach spożywczych inspektorzy nie stwierdzili, żeby do sprzedaży oferowane było czerstwe pieczywo lub przeterminowana tarta bułka.
- Wszystkie kontrolowane placówki posiadają pozytywne opinie organów sanitarnych, dopuszczające obiekty do działalności - informuje Bronisława Walawska-Pawlak, dyrektor delegatury IH w Elblągu. - W dniu kontroli stan sanitarno-porządkowy również nie budził zastrzeżeń. Tylko w jednym zakładzie produkcyjnym stwierdzono, że jedna z wag elektronicznych nie posiada cech legalizacji. Właściciela piekarni ukarano mandatem w wysokości 50 złotych.
IG