UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Piekarz pilnie poszukiwany

Elbląg, Chleb z elbląskiej piekarni.
Chleb z elbląskiej piekarni.

Takie anonse można przeczytać w Urzędach Pracy, a fachowców w tym zawodzie poszukują zakłady piekarnicze w Elblągu i okolicach. Niestety, piekarzy ubywa, a nowych w Elblągu nikt nie kształci.

W tegorocznej ofercie kształcenia zawodowego w branży spożywczej zbliżony do tego fachu jest tylko cukiernik. Wiadomo, że spec od wypieków ciast i ich zdobienia nie zastąpi piekarza.
     - To prawda, że nie zastąpi - stwierdza Marian Nawrocki, szef piekarni mechanicznej PSS „Społem”. - Od trzech lat w elbląskich szkołach nie prowadzi się nauki w tym zawodzie, a ja w tej chwili zatrudniłbym pięciu fachowców piekarzy. Nie takich, którzy wędrują od piekarni do piekarni i są zwalniani za alkoholizm, ale ludzi z powołaniem do tego trudnego, choćby ze względu na pracę w nocy, zawodu. Próbowałem skłonić do nauki bezrobotnych. Przez miesiąc płaciliśmy takim ludziom tylko za to, że byli pomocą przy krojeniu czy pakowaniu wypieków do koszy i przyglądali się temu, co my robimy. Kiedy po miesiącu zapytałem, czy chcą się zatrudnić na stałe i nauczyć się zawodu, odchodzili. Piekarz to ginący w Polsce zawód, a jest to bardzo niebezpieczne. Sądzę, że już wkrótce nie będzie miał kto produkować prawdziwego, polskiego chleba. Pozostaną nam buły, takie jakie sprzedaje się w USA, Skandynawii, Niemczech, robione bez starych receptur na zakwasach. Nie do nas, piekarzy, należą decyzje dotyczące podtrzymania w Polsce piekarniczych dobrych tradycji, za które cenią nas w Europie. Sygnalizuję narastający problem z nadzieją, że coś w tej sprawie się zmieni - podkreśla Nawrocki.
M
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...
A moim zdaniem... (od najstarszych opinii)
  • Za te pieniądze sam sobie pracuj panie Nawrocki!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    piekarz na emigracji(2008-08-26)
  • A za jakie pieniadze???-900zł. na ''rękę. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    melancholik(2008-08-26)
  • Pracowałem jakiś czas temu jako piekarz i pomimo tego, ze jest to bardzo ciężka praca, to daje dużo satysfakcji i poczucia "misji":) Ciekaw jestem jak kształtują się zarobki w Elblągu, gdyż studiuje i zamierzam rozejrzeć sie za jakąś pracą. Proszę o odpowiedz znawcow tematu.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    defsfggvxcvcxf(2008-08-26)
  • No właśnie - rzecz zasadnicza - za ile taki piekarz pracuje?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Misio2007(2008-08-27)
  • Za takie pieniądze to się nawet wstawać rano nie opłaca! Moja mama jest z zawodu piekarzem i jak szukała pracy w zawodzie nikt nie chciał jej przyjąć, bo to kobiea. Więc drodzy Państwo: narzekacie, a zobaczcie ile wymagacie! Powodzenia w szukaniu!
  • Na zarobki piekarzy ma wpływ cena chleba. Gdyby ja podnieśli, to byłby dopiero raban. Życzę smacznego i nie drogiego pieczywa dla nas wszystkich!
  • Ta. .. chleb, chlebem a na godziwe place to zawsze sa jakies wymowki. .. Wszyscy piekarze sa juz na wyspach otwierajac tam swoje prywatne piekarnie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Kingdom(2008-08-27)
  • Dopóki właściciele piekarni nie zrobią PRAWDZIWEGO rachunku ekonomicznego utrzymania firmy dopóty niech się bujają. Niedługo czeka was rewolucja w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej. To jest tylko kwestia czasu. Starzy kierowcy siedzą, bo mają niewiele do emerytury, a nowi po tym jak usłyszą ile im oferują potencjalni pracodawcy, błyskawicznie się zawijają i idą pracować w firmach, które płacą przynajmniej 13 zł/h. W moim bajzelku dają na dzień dobry 8,60/h. Fajans. To samo dotyczy piekarni i innych firm w naszym Elblążkowie. Naprawdę niema co się dziwić. Wszystko drożeje. Nawet nasza praca.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Kierowca komunikacji miejskiej(2008-08-27)
  • jakość elbląskiego chleba pozostawia wiele do myślenia, włosy, patyki, piasek afeeeee
  • najsmaczniejszy chleb zwykły razowy pochodzi z Nowakowa z Piekarni "Na wyspie". Do nabycia m. innymi w Spyży przy Nowowiejskiej. Spróbujcie, a sie nie zawiedziecie. Ten chleb smakuje i pachnie za chlebem. Stary, dobry wypiek. Tylko denerwuje mnie cena tego chleba - mały okrągły kosztuje 0,90 zł. A denerwuje mnie dlatego, ze gdy piekarnia ta splajtuje, to już nigdzie takiego chleba nie kupię. A z niejednego pieca jadałem. pozdrawiam
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    stały zjadacz :)(2008-08-28)
  • A ja znam szkołę, w której uczą się piekarze i jest ona w Elblągu!
  • piekarz na emigracji nie upiecze takiego chleba jak w Elblagu - nie straszcie takimi art. ze to koniec swiata za zakretem. ..
Reklama