UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Bylem, oglądałem, ale film Juliusza Marka, demontujący, że wg. NRF jakoby nie odbudowywaliśmy Elbinga, był the best. Było im źal... a my zadowoleni, że wujek Adolf przegrał wojnę. Bo tak to żylibyśmy na Ukrainie / " Lachy riezaty 1 /, Białorusi, czy Litwie, skąd nas Wielka III " wyeksporowała"... Przy okazji, poznałem w Elblągu Niemca, który poznawał turystycznie i historycznie Warmię i Mazury. Uli urodził się w Dreźnie, przed II Wojną. Gdy pokazałem jemu zdjęcia Starówki po zniszczeniu i obecnie /polubił Pab Specjal/, powiedział : Jorgi, tu Sowieci bez sensu zniszczyli Starówkę - 2 km x 2 km, zaś w Dreźnie Alianci, też Starówkę 2 km x 2km, podobnie bez sensu militarnego... @Elbingerer
  • Powtarzasz te propagandowe niemieckie kłamstwa jak nakręcony. gdybyś otarł sie o historie to wiedziałbyś że niemcy zrobili z elbląga twierdzę. Poza tym rosjanie za to co niemcy wyczyniali w ZSRR nie mieli oporu by walić w nich ze wszystkich dział. Elblag był niemieckim miastem. Za to faktycznie rosjanie ocalili przez zniszczeniem Kraków i to na bezpośredni rozkaz Stalina.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    1
    dachówka(2024-02-08)
  • @dachówka - Z Elblagiem to prawda, a z Krakowem mit propagandowy. Miasto ocalało głównie dzięki temu, że Niemcy nie mieli sił i środków (ani pomysłu na jego obronę) więc się praktycznie wycofali zostawiając tylko słabo uzbrojone jednostki tyłowe. Poza tym wtedy Śląsk i Wrocław były dla nich ważniejsze. Nalezy tez wspomniec o działaniu wywiadu AK, który rozpracował plany "obrony" i wysadzenia ważniejszych obiektów miasta.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    TakByłoWtedy(2024-02-11)
Reklama