UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na piątek. Kuchnia kaszubska

 

Stało się. Kolejny tydzień ze światem kuchni dobiegł końca. W tym, na naszych stołach gościła kuchnia kaszubska. Było smacznie, było syto, było jak u mamy. Dziś pozostaje nam zakończyć w takim samym stylu, proponując zupę dziadowską oraz rybę w sosie.

Zupa dziadowska (składniki):
       - 1 kg ziemniaków
       - 1 litr maślanki
       - łyżka masła
       - łyżka mąki żytniej
       - 10 dag surowego boczku
       - cebula
       - liść laurowy
       - sól
      
       Przygotowanie:
       Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w litrze wody, dodać przyprawy. Maślankę zmieszać z łyżką mąki, dodać do wywaru, a na patelni usmażyć na łyżce masła boczek i cebulkę, również dodać do zupy. Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
      
       Ryba w sosie (składniki):
       - dowolne filety rybne
       - 20 dag włoszczyzny
       - 75 dag kiszonej kapusty
       - cebula
       - masło
       - kilka suszonych grzybów
       - niecała szklanki śmietany
       - liść laurowy
       - ziele angielskie
       - pieprz i sól
      
       Przygotowanie:
       Kapustę (mało kwaśną) oraz włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić do smaku i udusić na miękko. Dodać cebulę usmażoną osobno na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki. Dodać do miękkich warzyw i chwilę jeszcze dusić, następnie zalać śmietaną, doprawić do smaku.
       Rybę usmażyć na oleju, podawać przykrytą sosem. Uduszone osobno grzyby, można posiekać i dodać na końcu, już na wydaniu lub dodać do duszenia razem z warzywami, jak kto woli. Danie smaczne na zimno i na ciepło. Smacznego!
      
       Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki były ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      

       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...