UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Przepis na piątek. Kuchnia kaszubska

 

Stało się. Kolejny tydzień ze światem kuchni dobiegł końca. W tym, na naszych stołach gościła kuchnia kaszubska. Było smacznie, było syto, było jak u mamy. Dziś pozostaje nam zakończyć w takim samym stylu, proponując zupę dziadowską oraz rybę w sosie.

Zupa dziadowska (składniki):
       - 1 kg ziemniaków
       - 1 litr maślanki
       - łyżka masła
       - łyżka mąki żytniej
       - 10 dag surowego boczku
       - cebula
       - liść laurowy
       - sól
      
       Przygotowanie:
       Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w litrze wody, dodać przyprawy. Maślankę zmieszać z łyżką mąki, dodać do wywaru, a na patelni usmażyć na łyżce masła boczek i cebulkę, również dodać do zupy. Doprawić do smaku i posypać zieleniną.
      
       Ryba w sosie (składniki):
       - dowolne filety rybne
       - 20 dag włoszczyzny
       - 75 dag kiszonej kapusty
       - cebula
       - masło
       - kilka suszonych grzybów
       - niecała szklanki śmietany
       - liść laurowy
       - ziele angielskie
       - pieprz i sól
      
       Przygotowanie:
       Kapustę (mało kwaśną) oraz włoszczyznę poszatkowaną na tarce, przyprawić do smaku i udusić na miękko. Dodać cebulę usmażoną osobno na smalcu, zrobić zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki. Dodać do miękkich warzyw i chwilę jeszcze dusić, następnie zalać śmietaną, doprawić do smaku.
       Rybę usmażyć na oleju, podawać przykrytą sosem. Uduszone osobno grzyby, można posiekać i dodać na końcu, już na wydaniu lub dodać do duszenia razem z warzywami, jak kto woli. Danie smaczne na zimno i na ciepło. Smacznego!
      
       Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki były ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      

       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
NOWOŚĆ! Dział "A moim zdaniem" obsługuje hashtagi.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)