UWAGA!

Przepis na wtorek. Dziś kuchnia polska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś, to pochodzące z naszej ojczyzny: zupa pieczarkowa i pulpeciki Harissa.

Zupa pieczarkowa (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - seler
       - pietruszka
       - pieczarki 50 dag
       - ziemniaki
       - sól, pieprz
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
       Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
       Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.

 


      
       Pulpeciki Harissa (składniki):
       - mięso mielone
       - bułka tarta
       - jajka
       - sól, pieprz
       - koncentrat pomidorowy
       - pasta Harissa
       - ziemniaki
       - ogórki konserwowe
      
       Przygotowanie:
       Pulpeciki przygotować mieszając: mięso mielone, bułkę tartą oraz jajko. Dodać także sól i pieprz. Po uformowaniu niewielkich „kulek” podsmażyć je na patelni.
       Podsmażone już pulpeciki przełożyć do garnka, zalać wodą, a następnie dusić przez ok. 10-15 min. W kolejnym kroku dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz pastą Harissa.
       Gdy już danie będzie gotowe podawać z wcześniej ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
A moim zdaniem...

Przeczytaj też co działo się w Elblągu wcześniej

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)