UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Niestety Elbląg jest takim miastem, który nie potrafi zatrzymać ludzi młodych i ambitnych. Nie ma dobrej oferty studiów magisterskich II stopnia, więc siłą rzeczy prędzej czy później studenci obierają kierunek Trójmiasto. Poza studiami to w Elblągu nie ma jak zdobyć innych kwalifikacji, oferta szkół i centrów szkoleniowych jest uboga. Bardzo fajnie, że w CKZiU prowadzone są kursy zawodowe i jakimś cudem udało mi się z nich skorzystać, jednakże ciężko jest w tym mieście zebrać minimalną grupę dorosłych chętnych do kształcenia zawodowego, żeby w ogóle uruchomili takie kształcenie na Bema. Więc po części obecny stan miasta odpowiadają sami elblążanie. Bo wiecie - co z tego, że ktoś otworzy coś nowego, skoro nie będzie żadnego popytu i interes upadnie z braku wpływów?
  • Elblążanie skupili się na 500+, nie obchodzą ich jakieś tam kierunki, bo po co? Brakuje im jeszcze darmowej komunikacji miejskiej odbierającej spod bloku koniecznie na cmentarz, darmowych wypasionych przedszkoli dla bombelków oraz igrzysk z disco polo oblewanych hektolitrami, a jakże, darmowego piwa. A tak na poważnie, kończenie studiów czy kolejnych kursów nie zagwarantuje w tym mieście pracy. Nie ma większych zakładów ani fabryk. To co jest, jest czasami pracą poniżej kwalifikacji za najniższą krajową bez perspektywy rozwoju. Dlatego ludzie stąd uciekają. Po studiach w tym mieście lądujesz na bezrobociu.
  • Przecież nie od dziś wiadomo, że daną społeczność (w tym wypadku mieszkańców Elbląga), tworzą ludzie, swoją postawą, wyborami i podejściem do życia
  • dobrze to nazwałeś"mieszkańcy elbląga", bo elblążan jest niewielu. wiekszość bez kultury, bez rozumu.
  • @Wcm - Mam studia wyższe z kierunku przedsiębiorczości, a pracuję fizycznie (poniżej kwalifikacji), a zarabiam więcej niż nie jedna osoba z mojego roku studiów pracująca (w swojej kwalifikacji). Teraz rynek pracy nie opiera się na studiach, ludzie bez wykształcenia, mogą i często zarabiają więcej niż BYLE JAKI lekarz czy mgr.
  • Np i ile tak pociągniesz? Pieniądze to nie wszystko, a zdrowie stracić łatwo. Wtedy się zastanowisz i pomyślisz po co mi to było?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    Ferdek.Schichau(2021-05-03)
  • @Ferdek.Schichau - Gosc 45 racja
  • @Ferdek.Schichau - Gosc45.. .racja.
  • @Ferdek.Schichau - Gosc 45.. .racja.
Reklama