UWAGA!

----

Święto naleśnika w Morągu

W Morągu 24 kwietnia odbędzie się impreza pod nazwą „Agrokuchnia”, podczas której organizowane będą konkursy kulinarne na najlepszą potrawę z mąki. Na miejscu będzie można poznać ofertę gospodarstw i stowarzyszeń agroturystycznych, a w części artystycznej wystąpią zespoły ludowe.

„Od pola do stołu” – to idea produktu regionalnego. Zaczynamy więc od surowca rolnego, tu wyhodowanego, następnie regionalnej przetwórni, która go w odpowiedni sposób przerobi, z czego następnie powstanie regionalna potrawa, serwowana – a jakże – przez tutejszą gastronomię. W ten sposób tworzymy grupową markę, zastrzeżony prawnie znak towarowy, rozpoznawalny już w wielu regionach Europy. W szwedzkim regionie Halland są to na przykład potrawy z łososia, a w innych regionach potrawy ze śledzia. Jeśli takich producentów surowców powiążemy w sieć – w Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego – ich działania przełożą się bezpośrednio na kształtowanie lokalnych i regionalnych rynków pracy, dzięki czemu skorzystają na tym wszyscy, i mieszkańcy, i goście. Morąska „Agrokuchnia” jest więc elementem szerokiej działalności Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach Warmińsko-Mazurskiego Programu Promocji Jakości.
      
       Tradycyjna kuchnia z Warmii, Mazur i Powiśla ma same zalety, i tylko jedną wadę ciągle jeszcze jest zbyt mało znana – mówi Jacek Protas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego. – Taka żywność jest produkowana przede wszystkim na własne potrzeby, mieszkaniec miasta bez rodziny na wsi rzadko ma szansę posmakować regionalnych specjałów. Tymczasem w Europie taka produkcja to 30 proc. rynku spożywczego. Stąd nasze programy promujące tradycyjny sposób wytwarzania surowców i przygotowywania z nich potraw, w myśl zasady od pola do stołu. Te programy mają charakter całościowy, wspierają zarówno produkcję, jak i rynek usług. Skuteczną i na pewno najbardziej spektakularną formą wzmacniania tego rynku są konkursy kulinarne. Dzięki nim poznajemy coraz większą ofertę w tej dziedzinie, wzmacniamy konkurencję, a przez to konsumentowi do takiej żywności łatwiej dotrzeć. Sami przedsiębiorcy lepiej się poznają i mają szansę wymienić się doświadczeniami. Dostosowujemy działalność do zmieniającego się prawa, żeby tradycyjna żywność była nie tylko smaczna, ale i bezpieczna. Oprócz tego jest mnóstwo pracy organicznej, związanej z realizacją programu poprawy jakości usług gastronomicznych i hotelarskich, konkursu na najlepszy produkt i usługę Warmii i Mazur czy działalnością w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
      
       Zmagania konkursowe rozpoczną się o godz. 10 w Gimnazjum nr 1 przy ul. Mickiewicza 25 w Morągu.
      
       Nagrody w konkursie to Puchar Marszałka Województwa oraz sprzęt gastronomiczny wart odpowiednio 1000 zł za I miejsce, 800 zł za II miejsce i 500 zł za III miejsce oraz Puchar Publiczności.
      
       Wzór formularza zgłoszeniowego i regulamin konkursów można znaleźć na stronach: www.wrota.warmia.mazury.pl oraz www.morag.pl.
oprac. MW

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama