Ostatni czwartek karnawału, otwiera wielkim obżarstwem czas zabaw ostatkowych. Do powszechnych zwyczajów tego dnia należą sute poczęstunki faworkami i pączkami. Ambitni i zdolni za wypieki zabierają się sami. Pozostali odwiedzają cukiernie.
Choć współcześnie najbardziej popularnym atrybutem tłustego czwartku są pączki i chrusty (faworki), to jeszcze do niedawna, szczególnie na obszarach wiejskich popularne były biesiady obfitujące w słoninę, boczek, mięsa i kaszę ze skwarkami.
Skąd ten smaczny zwyczaj
Opinie na ten temat są podzielone. Jedni uważają, że zwyczaj spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkich placuszków przed środą popielcową przywędrował do Polski z Wiednia już w XVII-XVIII wieku, inni łączą łakocie z przepisami tureckimi lub nawet arabskimi, które zaanektowała nasza rodzima kuchnia. Tak, czy inaczej obecnie tłusty czwartek kojarzy się niemal wyłącznie z pączkami przygotowanymi na różne sposoby. Dla odważnych, którzy lubią przygotować coś samodzielnie proponujemy dwa sprawdzone „babcine” przepisy.
Pączki z konfiturą
Składniki na ok. 30 sztuk: 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g suchych), 100 -150 g cukru, 500 ml mleka, 6 żółtek, 1 całe jajko, 6 łyżek oliwy, małe opakowanie cukru wanilinowego, kieliszek spirytusu, sok i skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, pół łyżeczki soli oraz tłuszcz do smażenia (np. smalec), konfitura do nadzienia (z róży, wiśni lub inna), cukier puder do posypania dla ozdoby.
Przygotowanie: Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (suche wystarczy wymieszać z mąką), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodać tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, po czym gdy zacznie rosnąć wyrobić. Porcje ciasta rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Nadziewać dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem i gotowe.
Pączki domowe z twarogiem
Składniki: ½ kg twarogu, 1 cukier waniliowy, 1 zapach arakowy lub rumowy, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 małe opakowanie śmietany 18 procent, ok. 2 szklanki mąki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Szklanką wycinać duże kółka – w środku wycinając dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
Smacznego!