UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Bardzo mi przykro to na prawdę olbrzymia tragedia, sam jestem po Sleeve i też miałem powikłania i 4 re-operacje wszyscy mi mówili że to operacja podwyższonego ryzyka, jak wycięcie wyrostka czy każda inna pod pełną narkozą, po 4 dniach po operacji byłem już w domu i zaczęło się moje piekło, najpierw zapalenie płuc, potem ropień, potem rozszczelnienie żołądka od maja do listopada szpital z przerwami 3-4 tygodniowymi, przy każdym moim powrocie mówiono mi że jestem "wyjątkowym przypadkiem" kiedy na korytarzu szpitalnym co i rusz poznawałem pacjentów z podobnym i takim samym powikłaniem jakoś moja wyjątkowość uleciała. Przed operacją ważyłem 160 kg i w wieku 36 lat usłyszałem że nie dożyję 45 jeśli się nie poddam operacji, miałem cukrzycę, olbrzymi cholesterol, bezdech, nadciśnienie a ja cholernie chciałem żyć i żyję, dziś mam 42 lata i cieszę się ze swoich 100kg ale po pięknym spadku do 89 kg po 4 latach od operacji przytyłem, najważniejsze co zawodzi to brak konsekwencji i ułożenie sobie w głowie że nie jest się już tą samą osobą, że nowy człowiek ma pełno obostrzeń, dieta, wzmożony wysiłek fizyczny i rezygnacja ze słodyczy i cukru. Z przypraw zostało mi już tylko patrzenie na solniczkę :( i tego nie umiem się wyzbyć i przez to przytyłem. Zastanówcie się niech ta historia będzie dla was ostrzeżeniem.
  • dasz radę chopie :)
  • Niech ta historia będzie nauczką dla grubasów z wyboru, maestro 160kg co ty robiłeś ? Sól zatrzyma wodę a nie ma wpływu ma Twoje porcje geniuszu.
  • Po operacji zapomnij o przyprawach, sól, pieprz, papryka, żadnych gazowanych żadnych fastfoodów najpierw płynna potem pół płynna dieta.
  • Chciałem jeszcze dodać do swojej wypowiedzi że operowany byłem w Warszawie, w klinice na Szaserów kiedy ordynatorem był tam profesor Paśnik - człowiek legenda, może nie prekursor bariatrii w Polsce ale człowiek który przeniósł standardy europejskie i amerykańskie na grunt polski. Operacja laparoskopowa ułatwia gojenie się i ogranicza inwazyjność jednak powikłania mogą po niej też wystąpić. Obecnie pan profesor nie jest już ordynatorem, odszedł na emeryturę ale nadal działa w prywatnej klinice. Sprawa następna psycholog i dietetyk są równie ważni w CHLO (Chirurgiczne Leczenie Otyłości) jak sam chirurg. Stany emocjonalne jakie występują po operacji to prawdziwa huśtawka. Najpierw jest mega euforia przez pierwszy okres chudnięcia, wszystko się chce, wszystko można a potem zastój wagi, miesiąc, drugi i trzeci i łapie się doła bo waga ani drgnie, coś tam nie wychodzi z partnerem, coś w pracy się dzieje i następuje zjazd, okrutny. Kolejną sprawą jest wygląd, po operacji i szybkim schudnięciu wygląda się jak w dużo za dużych chichach, skóra wisi, na brzuchu, cycki wiszą, na rękach obwisa ale widać obojczyk (tak dla was to dziwne ale ja byłem szczęśliwy jak zobaczyłem swój obojczyk) I to zdziwienie znajomych krórzy nie widzieli mnie pół roku i nie poznawali mnie bo najszybciej widać spadek wagi po twarzy i szyi.
Reklama